Den icke-perfekta listan

Det bästa icke-perfekta med mig själv?

Det bästa icke-perfekta med en viktig person i mitt liv?

Min favoritsysselsättning som gör mig icke-perfekt?

Fem orsaker varför det är roligare att vara icke-perfekt än perfekt?

En gång då mitt icke-perfekta jag fick någon annan att skratta?

Den bästa icke-perfekta kändisen?

Tre icke-perfekta saker jag gjort idag?
 

Fyll i Ratatas nyaste lista och kommentera gärna här nedan med en länk till det inlägget!

20.05.2017 kl. 10:00

Lite mer från #ratatasbloggutmaning

Mer än två veckor sedan vi körde igång bloggutmaningen och vi är så glada att se att så många faktiskt vill blogga! Ni gör ett bra jobb, fortsätt!!! Här kommer ännu ett handplock inlägg från utmaningen. Kom ihåg att lägga till hashtaggen #ratatasbloggutmaning i rubriken eller tydligt någonstans i inlägget, så kan vi citera er mer! 

Ronja satsar stort!


"Senaste presenten du fått?

En cider i fredags på Trädgården. Har också nyligen fått ananasstrumpor av min kämppis som kanske mer känns som en present än alkohol kl. 02.30."

Louise är också aktiv!


"Mindre kaotiskt. Inflyttning. Minimalistiskt. Men sedan kommer sakerna. Som måste börja ordnas. Tål inte oreda."

Emma berättar om sig själv.


"All-time-favorite film?

La La Land! The Usual Suspects! Fight Club! Monty Python and the Holy Grail!! The Grand Budapest Hotel!! MEAN GIRLS!!! (jag kan fortsätta?)"

Nadja skriver också!


Ida bloggar aktivt!


Grön i Åbo-Julia bloggade ett Ett foto i timmen-inlägg (och tycker att ni skall göra likadant, läs mer här)

"Testa du också, det är jättesvårt att komma på hela 30 saker men det är värt det. Man kan börja på listan och fast magneta den på kylskåpsdörren, sedan fylla i efterhand som man kommer på flera saker. Men fuska inte med antalet, det blir inte samma utmaning då."

Eva Johanna kör en egen liten må bra-utmaning i #ratatasbloggutmaning.

 

19.05.2017 kl. 08:09

Ratata vill att ni alla skall blogga om...

... er dag! Gör ett ett foto i timmen-inlägg och kommentera här nedan när du gjort det. Vi uppmärksammar alla som deltar! Ratatacommunity<3

#ratatasbloggutmaning

13.05.2017 kl. 10:00

#ratatasbloggutmaning

Hur går bloggutmaningen för er? Nu har den hållit på i en vecka och en dag och vi hoppas att ni tycker att det har varit kul! Här citerar vi ett handplock av inläggen som publicerats med hashtaggen #ratatasbloggutmaning:

Filosofia testar utmaningen! 


Daniela deltar också, med några fantastiska munkar!

"Såg att jag skrev exakt ett (1) inlägg i april, så #ratatasbloggutmaning kom riktigt passande för mig. Jag "lovar" alltså nu att försöka skriva ett blogginlägg varannan dag hela maj månad och hoppas att det här ska hjälpa/tvinga mig att komma igång igen. Kul!"

Eva skriver igen!


Även Ronja hänger på!


En helt ny person har dessutom hittat till Ratata via bloggutmaningen!


Tessi är med!


Adrienne deltar bl.a. med vappbilder!

"Många har säkert en idyll om en stuga långt bort från civilisation där en skapar sitt livsverk. Men för mig är det inte i ensamheten som skriften kommer utan i mötet med andra. Men jag tror inte det handlar om möten i vardagen utan möten då o då. Då det ställs till med fest. Så vad jag kommer fram till är att livet är en fest, håll med om det."

Lars joinar!


Laserlouise är taggad!


Nicolina vill skriva mer!


Utmaningen har fått Emma att lägga upp en outfitbild!

09.05.2017 kl. 10:00

Pepp inför bloggutmaningen med Sofie!

Sofie är en finlandssvensk bloggare som skriver om livet och allt vad det innebär. På sin blogg diskuterar hon viktiga saker som psykisk ohälsa och känslor och visar att allt inte behöver vara perfekt för att man skall kunna vara lycklig.

I februari ordnade bloggportalen nouw.com, som Sofie bloggar på, en utmaning som gick ut på att blogga varje dag i en månad. Ratata har ju sin egen utmaning som är aningen mindre krävande, nämligen att blogga varannan dag i en månad. Vi skall se hur Sofie upplevde nouw.com:s utmaning!

1. Hur tycker du det gick?

Jag tycker det gick bra, det var faktiskt lättare än vad jag trodde det skulle vara. Orsaken varför jag bestämde att vara med var för att jag kände att min blogg behövde ett litet "ansiktslyft" - har bloggat on/off i över åtta år men de senaste åren har jag blivit lite sämre på att uppdatera osv så kände att jag ville komma igång igen. Förutom utmaningen i sig att blogga varje dag i trettio dagar ville jag utmana mig själv att skriva lite annorlunda inlägg under denna tidsperiod, t.ex. göra en vlogg, ha frågestund och även bli bättre på att dela med mig av mina mer personliga texter & utkast från diverse skrivprojekt jag pysslar med. Var jätte kul att kasta sig ut från sin bekvämlighetszon lite och fick så mycket härlig feedback!

2. Vad var det roligaste och det svåraste med att blogga varje dag?

Roligaste var ju nog att man kände att desto mer man bloggade desto mer motivation fick man till det och även såklart all fin feedback jag fick. Desto mer man skriver desto mer "skapar" man ju en relation med läsarna. Svåraste var kanske att vissa dagar få ihop det helt tidsmässigt, kunde bli lite stressigt vissa dagar när schemat var överfullt. Utmaningen var ju också i februari då det är rätt mörkt ute så vissa dagar fick jag nog kämpa lite med att ta bilder pga brist på ljus, haha.

3. Hur kan man göra så att bloggandet känns kul och lätt?

Helt enkelt bara se det som en kul grej, inte ta det på för stort allvar. Inte jämföra sig och sin blogg men någon annan utan bara försöka köra sin grej, tror det är det bästa tipset faktiskt.

4. Vilka är dina bästa tips för att skriva en riktigt bra blogg?

Oj rätt svår fråga eftersom alla gillar ju så olika saker på bloggar, vissa vill ju se mycket bilder medan andra vill ha mera text att läsa i inläggen. Mitt bästa tips är kanske att försöka blogga om sånt man själv gillar att läsa i andra bloggar. Sedan tycker jag inte heller det är viktigt att allt ska se så himla "proffsigt" ut alla gånger, man behöver inte använda sig av felfria bilder tagna med en systemkamera i alla inlägg utan ens telefonkamera duger gott och väl, blir oftast lite mera bilder "in the moment" då. Jag gillar personliga bloggar som är en blandning av både bild och text.

5. Du skriver också om att skriva. Hur blir man en bättre skribent?

Att läsa mycket böcker och bloggar, tror det är väldigt svårt att skriva egna texter om man aldrig läser någon annans texter. Sedan också att helt enkelt våga - det är sviiiiiin skrämmande att publicera texter som handlar om något annat än vad man t.ex. åt till frukost men det är verkligen lärorikt!

6. Vilken eller vilka bloggar måste du läsa varje dag?

Hmm, de bloggar jag kanske läser mest är nog Sandra Beijer och Flora Wiström.

Tack så mycket Sofie! Vi hoppas att det här kan peppa bloggare att blogga mer och att se skrivandet som något kul och inte en börda. Ha en skön dag!

Ni som läser detta, känn er utmanade och häng gärna på Ratatas bloggutmaning, om vilken ni kan läsa mer om HÄR!


Bilderna är lånade från Sofies blogg med hennes tillstånd. Läs bloggen här.

06.05.2017 kl. 10:00

BLOGGUTMANING: Blogga varannan dag i en månad!

Hej på er!

Att blogga är roligt och därför vill vi peppa er att blogga mer!

Så många fina Ratata-bloggar som det finns, så är vi helt säkra på att ni kommer att kunna leverera fantastiska texter minst varannan dag under de följande fyra veckorna!

Regeln är alltså att blogga varannan dag inom tiden 1 maj-31 maj, och gärna då kommentera här nedan varje gång ni bloggat! Märk gärna era blogginlägg med #ratatasbloggutmaning i rubriken (eller i inlägget), så att vi kan följa med! Om man inte känner för att skriva varannan dag kan man istället fokusera på hur man vill ändra om designen och layouten på bloggen, om man vill det. Låt maj bli en månad för experimentering! Och kom ihåg: du behöver inte skriva perfekt och korrekt för att kunna blogga. Skriv ditt eget språk och skriv det du vill. Det är din blogg!

PST! Vi kommer att lyfta fram en del av inläggen med hashtaggen här på framsidan!Förutom allt det ni annars också skriver om på era värdefulla bloggar, vill vi tipsa om några kul ämnen man kan köra på:
 

Listor! Det är bara att googla "blogglistor" eller "bloggfrågor" etc, så hittar du något fint! Sandra Beijer är en duktig list-bloggare om ni vill ha inspiration!

En text om Donald Trump eller andra personer med stark personlighet. Det är väl ändå ganska enkelt att skapa diskussion med det ämnet?

Ett foto i timmen-inlägg. Ett roligt sätt att visa vad man gjort under en dag. Fota en gång i timmen från morgon till kväll!

Berätta om dina växter/husdjur/favoritmaträtter etc. Guida oss genom dina intressen!

Gör en VLOGG! Det finns få vloggar på Ratata så vi hoppas med iver att någon nappar på detta! Här hittar du instruktioner hur man lägger till YouTube-klipp i inlägg.

Avslöja fem saker om dig själv som vi troligtvis inte vet.

Bildbomb! Alltid kul med inlägg med många bilder. Du kan experimentera med dina foton, och t.ex. ta selfies från alla vinklar eller endast fotografera hustak eller fotografera träd nerifrån. Eller bara lägga upp bilder du annars gillar!

Dela dina åsikter om ett viktigt ämne. Klimatförändringen, dåliga arbetsförhållanden, psykisk ohälsa, rasism, vikten av att prioritera sig själv m.m.

Byt roller med en annan bloggare! Testa på att blogga om något som är helt utanför din bekvämlighetszon. Det kan handla om att vara modebloggare för en dag, att ta lika fina matbilder som Evelinas ekologiska eller t.ex. Ratatas egen Det blåa köket-blogg, eller att skriva om det som ens favoritbloggare skriver om. Våga testa!
 

ÄR NI REDO? BÖRJA BLOGGA 

01.05.2017 kl. 10:00

#Ekofasta

 

Med tanke på intresset för ekologisk livsstil som finns på vår mysiga bloggportal tänkte vi på Ratata passa på att lyfta fram Ekofasta-kampanjen!

 

 

På onsdag den första mars inleds fastan och då kör också Ekofastan igång. Ekofasta är en möjlighet att leva lite enklare under tiden före påsk, till förmån för miljön. Årets ekofasta handlar om återanvändning. Hur kan man undvika att köpa nya grejer för att spara naturresurser? Kanske måste man då låna, byta, reparera, eller köpa begagnat. Men kan man till exempel ge något man köpt begagnat som gåva?

Här kommer ett frågebatteri om återanvändning. Svara på frågorna i din blogg och dela den med #ekofasta. Då tas inlägget upp i SoMe-flödet på webbplatsen www.ekofasta.fi. Där hittar du också inspirerande tips för återanvändning. Häng med! H: Ekofasta-teamet.

 

1.    När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället?

2.    Vad köpte du nytt senast? Varför?

3.    Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva?

4.    Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det?

5.    Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis?

6.    Vad har du reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell?

7.    Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis?

8.    Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer?

9.    Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det?

10.  Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips?


Ekofastan är en kampanj som drivs av Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland  i samarbete med Finlands svenska MarthaförbundFinska missionssällskapet och Changemaker-nätverket. Frågor kan ställas till simon.lampenius(a)evl.fi

 

27.02.2017 kl. 22:35

Lilla vinterlistan

 

Lilla vinterlistan

 

Den första snön har fallit och snart kommer kylan. Värm upp bloggen inför vintern med Ratatas vinterlista.

 

Vad tycker du om vintern?
Hur kommer du se ut i vinter?
Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?
Några särskilda planer för din blogg i vinter?
Vad gör du för att få upp värmen när det är iskall ute?
Berätta om ditt bästa vinterminne.
Nämn fyra saker du vill göra i vinter.
Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.
Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

 

 

08.11.2016 kl. 14:15

Höstlistan

 

 

 

Hösten är här, skolan/jobbet börjar igen och det är dags för omstart! Här är en något uppdaterad version av Ratatas populära höstlista.

 

Visa en bra höstbild från ditt arkiv.
Beskriv din kommande höst i tre ord.
Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016?
Vad är det bästa/sämsta med hösten?
Hur höstmyser du?
Vilka böcker har du planerat att läsa i höst?
Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier?
Hur ser din höstoutfit ut?
Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter?
Vad har du på TO-DO listan just nu?
Några tips på hur man botar höstdeppigheten?
Bästa musiken för regniga dagar?
Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst?
Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film?
Vilka bloggar frossar du i för tillfället?
Topp tre favoritdrycker i höst?
Vad är den höstigaste maträtten?
Var hänger du helst under helgen?
Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden?
Hur förbereder du dig för vintern?

 

Om du har lust kan du kommentera detta inlägg med länken till din ifyllda lista.

 

29.08.2016 kl. 11:48

Blogglista om kultur

 

 

De sex kulturskribenterna på Kulturvis är presenterade och alla presentationerna hade en gemensam nämnare - formatet i form av en lista. Nu kan även du fylla i kulturlistan! Den ser ut som följande:

 

Vad läser du helst?
Vilken tv-serie kan du se om och om igen?
Vad såg du senast på teater?
Vilken skiva var den första du köpte/fick?
Vilka tre kulturpersoner skulle du gärna äta middag med?
Har du någon favoritfilm?
Vem gjorde den bästa spelningen du varit på?
Vilken tidsperiod skulle du helst åka tillbaka till för kulturens skull?
Har du något skamnöje inom kultur?

 

Länka gärna till er lista i kommentarsfältet på Kulturvis HÄR.

 

 

21.08.2016 kl. 14:26

Inspiration

 

Lider du av bloggtorka? Vad gör man när man vill blogga men inte kommer på något att skriva om? Är skrivkramp ett återkommande moment för dig som vill skriva?  Här hittar du inspiration i form av blogglistor, tips och idéer men även handfasta tips för skrivkrampen och rubriker du kan låna till blogginlägg.

 

Bloggtips

Skriv en guide! Finns det något du är bra på som du kunde förklara för andra? Vad är dina favoritställen i din stad? Har du rest någonstans nyligen och vilka ställen besökte du då? Det finns oändliga möjligheter när det gäller att skriva guider!

Tips. Boktips, tv-serietips, filmtips, listan kan göras lång!

Sök nya bloggar. När ämnena verkar vara slut och du inte kommer på något alls att skriva om, skriv ingenting och läs istället andra bloggar. Kanske hittar du något där som du också kan skriva om?

Misstag och insikter. Blogga om misstag du gjort eller insikter du fått, det är alltid intressant att lära sig av andra.

Gästblogga. Skriver du en blogg där det skulle passa in med ett inlägg av någon annan? Be en välformulerad kompis gästblogga hos dig eller fråga om du får gästblogga om ett viktigt ämne hos en bloggare du gillar!

Träffa en vän. Grejer ni snackar om kan bli en början på flera bra blogginlägg.

Skriv om andras inlägg. Skriv ner dina tankar om en annan bloggares inlägg och referera till hens text i ditt inlägg.

Skriv ett inlägg utgående från en rubrik. Rubriker kan du låna från t.ex. andra bloggar. Eller varför inte någon av följande rubriker:

Just nu läser jag...

Saker jag önskar jag visste som tonåring

En låt som betyder något extra

Om fem år vill jag...

En förebild från barndomen

Vad hände sen? Skriv en fortsättning på ett tidigare blogginlägg.

Bota skrivkrampen

Flödesskriv en stund. Flödesskrivande går ut på att skriva ett valfritt antal minuter utan att ändra på saker i texten eller rätta sina fel. Se till att inte ha några förväntningar, krav eller planer över huvud taget innan du börjar. Vilka tankar har du just nu? Skriv ner precis vad som helst och börja göra associationer vartefter du skriver och få nya tankar. Vilka känslor kommer fram? Idén med denna skrivövning är endast att värma upp och komma igång.

Läs mera skönlitterärt. Läser du enbart kurslitteratur eller tentböcker just nu? Inte så konstigt att du har skrivkramp, till tenter läser man sällan inspirerande texter! Försök dig på en skönlitterär bok mellan varven. Har du inte tid med en hel bok, testa noveller.

Fortsätt skriva. Våga fortsätta skriva trots att du inte tycker det är bra. Kanske det kan bli bra?

Våga dig på en ny genre. Tycker du alla texter du skriver blir likadana och enformiga? Påverkas du för mycket av rådande trender inom skrivande? Våga upptäcka en helt ny genre och hämta inspirationen där istället.

Ha alltid ett anteckningshäfte till hands. Ibland kommer inspirationen när du minst anar det. Var förberedd med en smartphone eller ett anteckningshäfte och penna och ta vara på idéerna när de väl kommer. Samla alla idéer på ett ställe och skapa ditt eget lilla lager av idéer.

 

Hanna Sofias skrivtips

Hanna Sofia skriver bloggen Söstra mi, studerar litteraturvetenskap vid ÅA och går som bäst kursen Litterärt Skapande. Här är hennes skrivtips.

Var öppen med ditt intresse. Prata med andra om att du vill skriva, då kan du hitta likasinnade och då blir ditt intresse också på riktigt. Var öppen om skrivandet på sociala medier, din blogg, hemma och bland kompisar.

Skapa en mapp. Jag har mapp för skrivande inuti vilken jag har mappar för olika årstider. Jag har också lagt mina viktigaste texter på google drive så att de inte ska försvinna om datorn kraschar.

Läs om skrivande. Skrivtips hos Sandra Beijer, om skrivprocessen hos Kugge. Tidningen Skriva eller böcker som Olof Lagercrantz Konsten att läsa och skriva eller Marguerite Duras Att skriva.

Leta upp en skrivkurs. Jag gick min första skrivkurs vid Medborgarinstitutet i Sibbo när jag var 16 år gammal men tog det ganska dåligt eftersom jag var dålig på att ta feedback då. Här i Åbo har jag gått flera omgångar på Arbis med Mia Franck, och nu går jag den tvååriga Litterärt skapande. 

Börja skrivdejta. Fråga en skrivande person om ni ska ses på café, på bibban eller hemma hos någon och sitt sedan mittemot varann och skriv. Med min dejt brukar vi ge varandra citat att börja med och sedan skriva i cirka femton minuter innan vi får prata igen. Sen läser vi upp texterna för varann om det blev bra!

Läs. Om du är en skrivande person är läsande det närmaste du kan komma i sysselsättning. Läs om böcker du tyckt om och stryk under stämningar och citat. Lägg fingret på vad som gör karaktärer levande, återanvänd favoritmiljöer osv.

Skriv överallt. På telefonen, i häften, i kalendern, på post-it-lappar. Jag skriver i drive från min telefon vilket gör att texterna direkt går att hitta även via datorn, det tycker jag om.

Lyssna. Jag koncentrerar mig bra om jag isolerar mig i en liten ljudvärld. Oftast lyssnar jag på min skrivplaylist Rum för ord och så lyssnar jag på Spotifys listor.

Boka tid. Boka tid med dig själv för skrivandet varje vecka. Det brukar räcka med en timme här och där i veckan för att jag ska uppleva att jag har rutin och flyt på skrivandet. Pröva att skriva vid olika tidpunkter, det är inte alltid bra att lämna skrivandet till vardagskvällarna efter en hektisk arbetsdag.

Planera. Skriv för en skrivtävling, skriv en novell per månad, skriv nåt att läsa på scen, utmana dig själv och gör det du planerar. Kom ihåg att tillåta dig själv att misslyckas och att inte lägga ribban för högt.

Gå till trevliga ställen. Skriv inte alltid hemma (om du inte vill såklart) utan gå till barer och bibliotek. En gång skrev jag i domkyrkan som ju står öppen ungefär hela tiden, det var spännande. 

Samla intryck. Bestäm dig för att samla intryck under dagen. En dag kan du samla dofter och en annan kan du samla språkliga uttryck eller personer. Skriv ner någonstans och använd dem nästa gång du skriver.

Läs Hanna Sofias blogg här.

9 tips för en bättre blogg & fler läsare

Alla är naturligtvis inte på jakt efter fler bloggläsare, men för dom som vill ha mer liv i lådan på bloggen är Ratatas maffiga guide till fler bloggläsare äntligen här!

 

1. Dela på sociala medier

Ingen kommer att läsa din blogg om du inte vågar visa att den existerar. Våga ta plats genom att dela på facebook både från din egen sida och i relevanta facebookgrupper (finlandssvenska bloggare eller t.ex. i en feministgrupp ifall du skrivit något aktuellt om feminism). På instagram kan du hashtagga dina inlägg med #ratatafamiljen, #finlandssvensk, #finlandssvenskabloggare #åbo #helsingfors eller andra hashtags och länka till ditt aktuella inlägg i din instagram-bio. Om du i ditt instagraminlägg nämner att länken till blogginlägget finns i din bio kanske intresserade läsare klickar sig fram. Har du många följare på pinterest eller twitter? Börja tweeta dina inlägg eller pinteresta de snyggaste bilderna från din blogg med länk till din blogg undertill. Lägg även till din bloggadress i alla dina soc.med.-kontons profiler.

Överkurs: Beroende på läsaren är det kanske inte så smart att dela varenda ett nytt blogginlägg du skriver. Vissa människor har en tendens att stänga av folk som från sitt flöde om de tycker personen delar för mycket ointressanta saker. Dela alltså endast dina mest kvalitativa inlägg eller de inlägg du tror att kan intressera eller göra folk nyfikna. 

 

2. En klickvänlig rubrik

Uppmaningar ("Läs min veganska kokbok!"), frågor ("Är detta årets bästa veganska kokbok?"), påståenden ("Årets bästa veganska kokbok") och siffror ("Årets 5 bästa veganska kokböcker") är några säkra kort när det gäller klickvänliga rubriker. Använd alltid nyckelord i rubrikerna.

Du kan även vara provokativ i din rubrik för att locka läsare utan att vara provokativ i själva blogginlägget. Många youtubers använder sig av detta för att locka klick, kändaste svenska exemplet är sminkvloggaren Therese Lindgren under sina vloggveckor.

Överkurs: Läs på om rubriksättning! En bra rubrik är kort (fast alltid längre än ett ord!), slagkraftig och berättar på ett ögonblick vad texten handlar om. Metaforer och ordspråk kan även locka klick.

 

3. Nischa din blogg

Har du en dagboksblogg var du skriver väldigt mycket om t.ex. miljö, litteratur, feminism eller vad som helst? Våga då ta steget till att benämna din blogg som t.ex. en miljöblogg, feministblogg eller litteraturblogg. Det hindrar trots allt inte dig från att skriva om andra angelägenheter, men det gör det lättare för läsarna att komma ihåg dig och hitta dig om du nischar bloggen.

Överkurs: Namnet på din blogg får gärna vara relevant i samband med din nisch. Ha helst inte ett helt slumpmässigt valt bloggnamn. Namnet ska även vara enkelt att komma ihåg och lätt att skriva och uttala.

 

4. Snygg layout är A och O

Satsa på ljusa färger, krispiga bilder och läsbar font. Fundera själv på hur många större bloggare har mörka färger, dåliga mobilbilder och superspeciella fonter - de är minsann inte många! Be en kompis som är bra på foto eller grafisk design att ge dig foto-tips eller hjälpa dig med din layout. Se även till att din header är lite mer än bara en liten textrad med namnet på bloggen. Snygg header och layout gör att läsaren kommer ihåg bloggen och skapar ett visuellt minne till den. Du behöver ingen systemkamera i dagens läge för att få snygga bilder till bloggen. Det räcker med en bra mobilkamera, en viss känsla för komposition och färg samt ett fotoediteringsprogram på mobilen.

Överkurs: Hitta en snygg matchning för rubrikfonten och brödtextsfonten genom att googla t.ex. "google fonts combinations" (Ratata använder google fonts).

 

5. Sökmotoroptimera mera!

Ifall du skriver ditt blogginlägg på rätt sätt är chansen stor att någon kan googla sig fram till din matblogg i jakt på t.ex. recept. Några grundläggande tips är att skriva ett nyckelord i rubriken, samma nyckelord i en något större storlek (eller i bold!) i början av blogginlägget och såklart ha nyckelordet med även i brödtexten. Ha även minst 300 ord i ditt blogginlägg. Länka gärna till andra blogginlägg på din egen blogg med liknande innehåll eller länka till andra webbplatser med relevant innehåll. Försök även få länkar av andra.

Överkurs: Läs Googles egna sökmotoroptimeringsguide här.

 

6. Var snäll och givmild!

Bygg gärna relationer till andra bloggare genom att kommentera med personliga kommentarer. Svara även alltid på kommentarerna i din egen blogg och behandla dina bloggläsare som vänner. Kanske du till och med kan få en ny vän på köpet? Spara inte på länkkärleken utan länka till bloggare du tycker är smarta, fina, skriver skitbra eller tar grymma bilder så kommer du även få länkar tillbaka. Ha också gärna en länklista på sidan av din blogg, läsarna kommer inte "försvinna" bara för att du länkar till andra. I bloggvärlden gäller det att tänka på sin karma!

Överkurs: Utlottningar attraherar alltid nya bloggläsare.

 

7. Minns modersmålslektionerna från gymnasiet

Hur var det nu igen, ända eller enda? Jättebra eller jätte bra? Tänk tillbaka på modersmålslektionerna i skolan och försök att inte slarva för mycket med stavningen. Vana läsare kan bli irriterade på särskrivningar, stavfel och punkter efter rubriker. Om du ofta skriver långa texter, tänk tillbaka på när din gamla lärare förklarade hur man skulle skriva insändare, kolumner eller andra "bloggaktiga" texter. Styckeindelning är kung, avrundningen på en text får gärna reflektera tillbaka på rubriken och det inledande stycket i ditt inlägg ska den mest intresseframkallande biten av texten.

Överkurs: Öppna en gammal gymnasiebok i svenska och bläddra igenom den för nygamla insikter.

 

8. Smyg in en länk här och där.

Ser du en diskussion på t.ex. facebook var ett ämne du skrivit om någon gång behandlas? Smyg in länken till ditt inlägg! Samma sak i andra bloggars kommentarsfält. Har någon skrivit om något du också skrivit om? Nämn att du också behandlat ämnet och berätta sedan din syn på den aktuella bloggarens inlägg. Frågar någon på Jodel om tips på något särskilt du någon gång har skrivit om? Smyg in lite reklam om din blogg genom att kommentera "tror att xxxx.blogspot.com har några bra vegetariska recept på bloggen!" Se dock till att inte upprepa dig överallt, ingen gillar spam.

Överkurs: Att endast länka utan en vettig förklaring kan skapa irritation. Skriv gärna en kortare genuin förklaring till.

 

9. Tänk på användarvänlighet

Användarvänlighet är alltid otroligt viktigt. Se till att ha din kommentarsfunktion påslagen, bläddraren synlig, arkivet synligt, kategoriserade blogginlägg och gärna även en lista med dina personliga favoritinlägg på sidan av bloggen så att nya läsare snabbt kan få en uppfattning om vad du skriver. Nuförtiden är internetanvändarnas attention span väldigt lågt och om man inte hittar rätt snabbt skapar det en negativ och irriterande upplevelse. 

Överkurs: Be en kompis kolla på din blogg och be om feedback angående användarvänligheten.