Ratata intervjuar Jonna Jinton

1. Hej Jonna! Du är känd för dina fantastiska, nästan magiska, bilder på dig själv i naturen. Hur skall man göra för att lyckas med det du gör - att vara både fotograf och den som blir fotograferad på samma gång?

Hej! Och tusen tack! 
Jag började fota mig själv redan för sju år sedan, när jag flyttade hit och startade bloggen. Sen har jag gjort det nästan dagligen sedan dess. Så jag har ju verkligen övat på detta så det sitter i benmärgen. Så mitt första tips är att helt enkelt öva och fortsätta även när det ibland känns som 99% av bilderna blir ur fokus. Det blir hela tiden lättare. 
Sen underlättar det ju om man har utrustning som förenklar att fotografera sig själv. Jag skulle aldrig klarat mig utan kamerastativ och en fjärrutlösare. Fjärrutlösaren som jag använder har en räckvidd på ca 80 meter vilket gör att jag kan springa runt lite som jag vill och bara knäppa av på en liten fjärrkontroll när jag vill att kameran ska ta ett kort. 

Det allra viktigaste är ju att känna att det är roligt, och att våga prova sig fram. Jag älskar att leka mig fram med bilder där natur och människan får samspela på något vis. När man fotar sig själv har man ju faktiskt makten att ge bilden precis den där känslan man söker. Man behöver inte be någon annan att ställa upp och man kan se precis hur löjlig ut som helst framför kameran, och tillslut få precis det där resultatet man vill. Det tar extra tid. Det blir mycket spring fram och tillbaks. Men så länge man tycker det är roligt så kan man få till fantastiska bilder, helt själv.

2. Vilka är de tre bästa sakerna med att blogga på just din blogg?

På första plats kommer definitivt alla mina läsare som alltid gör att det blir så härlig stämning på min blogg. Jag har under alla år jag bloggat förundrats över hur mycket snälla människor det faktiskt finns och som vill engagera sig, komma med råd, tröst, pepp och fina ord. Jag känner verkligen att jag har som en extra stor familj där ute. Det är det bästa med att blogga på min blogg.

Sen tycker jag att bloggen ger mig inspiration till att fortsätta vara kreativ. Mycket tack vare den så vill jag fortsätta utvecklas och fortsätta visa upp det jag gör med en önskan att beröra andra människor. Den peppar mig helt enkelt! Utan den skulle jag nog missat många, många fototillfällen eftersom jag vill lägga ut nya, fina inlägg till mina läsare. Det blir som en dragningskraft till kreativitet, även de gånger jag egentligen kanske inte skulle orkat. 

Sen är jag ju så evigt tacksam för alla nya möjligheter och bekantskaper som min blogg gett mig. Den öppnar ständigt upp nya dörrar till spännande uppdrag, resor, samarbeten och nya människor. Det är så fantastiskt kul!

3. Vad är dina tips till någon annan som vill lämna storstaden och flytta ut i lugnet - precis som du gjorde - men som inte vågar ta steget?

Jag tycker det är viktigt att tänka på att det inte alltid går att förutspå alla möjligheter i förhand. Att ibland kanske man måste riskera lite och leva lite på hoppet. Men det roliga är att det oftast är då som det faktiskt öppnar upp sig helt nya möjligheter, som man aldrig kunnat ana. 
När jag flyttade hit hade jag ingenting. Inget jobb, ingen blogg, ingen plan. Men av att bara ta steget att faktiskt flytta så löste sig saker en efter en. Jag tror mycket på det. Att för varje nytt steg man tar så får man också ett nytt perspektiv. 

Ta ett steg i taget. Se vilka möjligheter som finns just nu. Vad kan du göra idag för att komma ett steg närmare drömmen? 
Och det viktigaste av allt. Se till att rädslan för att misslyckas aldrig blir starkare än drömmen om att lyckas.

4. Hurdana bloggar fastnar du för?

Jag tycker om bloggar som inspirerar till ett annat tänk och ett annat liv än normen. Där man får inspiration att se saker på ett annat sätt och kanske inspiration till att leva mer på mindre. Jag gillar också bloggar där man som läsare får hänga med både i livets händelser men också i djupare tankar och vardagsbetraktelser.  En härlig variation helt enkelt. Och jag älskar verkligen när man som läsare får känna igen sig och när bloggaren vågar öppna upp sig lite extra och våga visa sig sårbar. Sådant inspirerar mig.

5. Vad peppar dig att fortsätta blogga och inspirera?

Jag tror aldrig jag skulle fortsatt blogga på det här viset om det inte vore för mina läsare. Det har byggts upp en så fin relation under åren och dom gör att det känns så roligt att fortsätta. 
Sedan så blir jag ju inspirerad av naturen och allt det vackra omkring mig, som gör att jag vill fortsätta fota och skriva.


6. Tack för dina svar Jonna! Nu undrar jag bara vilka dina sommarplaner är med tanke på fotograferingen! Vad skall du fota extra mycket?

Tack själv! <3 Jag hoppas att det blir en riktigt fin sommar. Då vill jag lägga lite extra fokus på att ta bilder med inspiration av våra nordiska, ljusa och magiska sommarnätter! Då blir det dimma, skogstjärnar och långa klänningar. Och en väldans massa myggbett ;)


Bilderna är lånade från Jonnas blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
25.05.2017 kl. 07:00

Ratata intervjuar Jarina Leskinen


Hej Jarina, vinnaren av "Årets fotoblogg" på den finlandssvenska blogg-galan i november 2016! Du skriver mycket om foto på din blogg och har fått en massa bra feedback på både ”fototips-fredag”-inläggen som på bilderna överlag. Varifrån kommer ditt fotointresse?

Hej! Mitt intresse för fotografering har funnits med så länge jag kan minnas. Jag vet inte exakt varifrån mitt intresse kommer, men jag har alltid varit en visuell person som både tycker om att skapa och att se på bilder. Jag började fotografera med en vanlig digikamera då jag var kring tolv år gammal och då var det coolaste jag visste macroeffekten på kameran. Till en början låg jag alltså mest på marken och fotograferade småkryp och blommor av alla slag.

År 2010 fick jag min första systemkamera och då ökade intresset för fotografering ganska fort. Jag läste redan på den tiden många svenska fotobloggar och den vägen lärde jag mig också att först börja fotografera halvmanuellt, för att sedan övergå till helt manuell fotografering. Det var då jag började inse att man själv kan skapa bilder och det är fortfarande lika fascinerande att se vad en kamera, ett objektiv och lite inställningar kan åstadkomma.


Sommaren närmar sig och bilderna på allas bloggar blir ännu härligare (tror vi i alla fall)! Vad tycker du att man skall tänka på när man fotograferar i starkt solljus?

Man tänker ju att alla bilder blir så fina på sommaren, men jag kan nästan tycka att sommaren är den tid på året då det är mest utmanande att få till fina bilder. Starkt solljus leder till hårda kontraster och mycket skuggor, vilket såklart kan vara fint, men… Om man verkligen vill ta bilder i fint sommarväder så skulle jag rekommendera följande:

  • Vänd motivet eller modellen bort från solen så att inte solen träffar motivet/modellen. Om man är vänd bortåt skapas det jämnare ljus och färger.
  • Finns det inga andra val än att fotografera i starkt solljus så se till att hela bilden får det starka ljuset över sig, annars kan en del partier bli underexponerade.
  • Sök dig till skuggiga platser, t.ex. i alléer, under träd eller bakom ett hus.
  • Fotografera på kvällen (eller morgonen) då solen inte är så stark. Då kan man få till ett riktigt fint motljus också!
  • Ett sommarväder är inte alltid soligt, utan det finns mulna dagar också. Ta vara på dem, för det är under de här dagarna som ljuset är allra bäst och jämnast.

Bäst ljus är det på morgonen och på kvällen. Vill man utmana sig själv kan man dessutom se till att ta bilder med vackert motljus, som uppstår då solen är längre ner på himlen. Det krävs övning, men för mig är motljus nästintill ett måste i mina sommarbilder. Finns inget bättre!


Modell inne i en buske eftersom kontrasterna från solen annars hade varit allt för starka


Starkt solljus på hela bilden


Jämnare ljus på kvällen

Eftersom skogen är en så skön och grön plats under sommaren, undrar vi också hur man lyckas då man fotar i skogen. Det kan vara svårt att skapa det djup man vill ha i bilden. Har du några tips?

Min stil då jag fotograferar är väldigt ljus, vilket betyder att jag helst undviker att ta bilder i en mörk skog. För att skapa ett djup i en bild brukar jag fotografera med ett ljusstarkt objektiv så att jag kan använda en stor bländare. Då blir enbart det som man vill fokusera på i fokus, medan resten runt omkring blir suddigt och ett djup bildas. Samtidigt blir inte bilden så platt heller, vilket är bra om man vill förmedla något lite extra. Testa också olika vinklar och att komponera bilden så att något är i förgrunden, t.ex. ett träd eller en person, så kanske bilden blir mer intressant.

 


Du fotograferar mycket porträttbilder. Har du någon bra tumregel för att lyckas med dem?

Porträttbilder är det jag fotograferar mest, så det är väl det jag känner att jag också hanterar bäst i fotoväg. För att lyckas med porträttbilder krävs det ett ljusstarkt objektiv och gärna ett objektiv som är mellan 50-100mm i brännvidd. Sedan krävs det givetvis bra ljus och en omgivning som är intressant, men ändå inte allt för stökig. Jag nämnde tidigare motljus, och när det kommer till porträtt vill jag väldigt gärna utnyttja solen och motljuset på bästa sätt.

Några porträtt-tips:
Fota porträtt under olika årstider 

Fota porträtt i olika ljus

Finare bakgrund vid porträttTack så mycket Jarina! Vi hoppas du också hinner fota mycket sommarbilder och undrar här som sista fråga vad du har för planer inför sommaren?

Tack själv! Det brukar faktiskt bli lite stressigt att hinna fotografera under sommaren, men visst blir det någon bild nu och då. I sommar kommer jag jobba på ett café i Hangö och samtidigt också springa på en och annan fotografering. Trevlig sommar till dig och er andra, och inte minst: trevliga fotostunder!


Bilderna är lånade från Jarinas blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
18.05.2017 kl. 07:00

Veckans blogg: Hedenandis


Namn: Alexandra Harald
Ålder: Min ålder är som med så mycket annat föränderlig.
Jag går genom livet utan en fast ålder.
Bor: För tillfället hos mina föräldrar i huset vid skogsbrynet i Österbotten.
De senaste veckorna har jag också tillbringat en hel
del tid hos min moster. Hon bor på platsen där tiden står still.
Gör: Skapar, dansar, reflekterar, promenerar, scrollar
sociala medier samt kämpar mot kroniska smärtor
och depression som följd av dem.

 

1. Hej Alexandra! Din blogg heter Hedenandis. Vad betyder ordet och varifrån kommer det?

Hedenandis är ett dialektalt uttryck som jag tror att ursprungligen härstammar från Kronobytrakten (det är fritt att rätta mig om jag har fel). Översättningen till ren finlandssvenska blir något i stil med "Nå att det där...". Det är ett praktiskt sätt att dra ut början på en mening om man inte är helt redo att komma till själva saken. Jag led av barnstamning som yngre och tänker dessutom ganska långsamt. Det är ännu vanligt att jag fyller ut pinsamma pauser med tomma ord. Jag är mindre klumpig och mer bekväm med det skrivna språket, helt enkelt.

2. Hur länge har du bloggat och vilken var orsaken att du började?

Jag startade bloggen i februari, så jag är alldeles ny här på ratata. Orsaken till att jag började var nog längtan efter att få dela med mig av mina texter och längtan efter att känna mig sedd. Bloggen är också ett sätt sträcka mig utåt och framåt. De flesta av mina jämnåriga arbetar, studerar eller reser just nu. Själv gör jag inget av dem på grund av mitt fysiska tillstånd och bloggen är ett verktyg för att utvecklas och utmana mig själv på det sätt jag klarar av just nu. Sedan hoppas jag förstås att mina texter ska kunna hjälpa och styrka mina medmänniskor på ett eller annat sätt.

3. Du skriver långa reflektiva och viktiga texter. Vad är drivkraften i ditt skrivande?

Åh, vad glad jag blir av att mina texter uppskattas! Drivkraften är mest ett starkt behov. Jag måste skriva. Jag måste få sortera och konkretisera det som jag upplever, och i synnerhet det som känns mörkt och svårhanterat.

4. Med tanke på hur välformulerade dina texter är, kanske du läser ganska mycket också. Vilka är dina favoritböcker?

Helt rätt gissning! Mina föräldrar läste massor för mig och mina syskon då vi var små och jag är evigt tacksam till dem, för jag tror det var just där som mitt intresse för böcker tog sin början. Jag skulle säkert kunna hålla en hel föreläsning om mina favoritböcker- och författare, men jag ska försöka hålla det någorlunda kort.

Jag älskar Tove Janssons böcker. Alla muminböcker och alla hennes tecknade seriealbum har jag plöjt igenom gång på gång, och jag tycks inte tröttna. En favoritförfattare som däremot är en ganska nyfunnen är Douglas Adams. För några månader sedan då de fysiska smärtorna kändes ohanterbara sträckläste jag böckerna i serien Liftarens guide till galaxen. De gav mig den verklighetsflykt som jag så starkt behövde, och jag kan bara drömma om att använda språket och humorn på det sätt som han gör. De senaste veckorna har jag också läst en hel del poesi, något som jag tidigare inte gjort i särskilt stor utsträckning. För tillfället är det Edith Södergran och Eva Dahlgren som tilltalar mig mest.

Dessutom läser jag en del andlig litteratur eftersom jag är en av dem som råkat klampa in i Guds fanclub och stannat kvar där. Just nu läser jag Att älska livet mer än dess mening av Owe Wikström och Everybody’s normal till you get to know them av John Ortberg.

5. Vad har du för planer i sommar?

Fortsätta på samma sätt som jag gör nu. Bekämpa sjukdom, få tiden att gå och ta varje ta varje tillfälle att skratta i akt.

Läs Hedenandis blogg här.

Julia Degerth
16.05.2017 kl. 07:00

Ratata intervjuar Siri Fagerudd

1. Siri Fagerudd, Svenskfinlands roligaste brud! Du har blivit känd på Instagram för dina roliga videoklipp och bilder med passande bildtext till. Varifrån får du alla dessa roliga idéer?

Men wow vilken titel! Så ska jag ödmjukt börja presentera mig i alla sammanhang. Gällande instagram lägger jag helt enkelt upp sånt jag själv skrattar åt, det är skönt att vid sidan av den intensiva utbildningen (Teaterhögskolan i Stockholm) göra nåt som känns helt prestigelöst. Sen är det jättekul att så pass många har samma humor och råkar gilla det jag sysslar med, det är fint med så mycket respons.

2. Även om du inte själv har en blogg, finns det någon eller några finlandssvenska bloggare du följer relativt aktivt? Vilka i så fall?

Jag är inte så aktiv i bloggvärlden, men jag läser t.ex. Fanny Willman och womanofnoimportance som skriver intelligent om bland annat feminism, Ellen Strömberg som är svinrolig och skarp, och Rebeccajohnnysdotter som lägger ut otroligt vackra bilder. Hon har verkligen öga för det.

3. Du studerar teater i Stockholm. Vilka är dina mål då du studerat klart?

Att jobba. I nuläget försöker jag att inte tänka överdrivet mycket på vad som kommer att hända efter examinationen, mitt mål är att lära mig så mycket jag bara kan här och bli så bra som möjligt på det jag älskar. Och att inte tappa bort mig själv på vägen.

4. Vad är det bästa med Svenskfinland och det bästa med Stockholm?

All SALMIAK! Och Svenskfinlands känsla av samhörighet, speciellt i Österbotten där jag är uppvuxen, den saknar jag. Men ankdammen is a blessing and a curse, i Stockholm har man möjlighet att vara anonym på ett annat sätt vilket är väldigt skönt. Den här staden är otrolig, jag är fortfarande ganska nykär efter två år.

5. Tack för alla dina svar! Sista frågan innan jag låter dig gå: vad skall du hitta på i sommar?

Tack själv! Jag kommer att jobba och förhoppningsvis kunna balansera det med att bara ta det lugnt, äta glass och cykla omkring. Kanske spontant resa med kompisar till rivieran. Eller Bromma. En budgetfråga.
 

Bilden lånad av Siri med hennes tillstånd. Följ henne på Instagram här.

Julia Degerth
11.05.2017 kl. 07:00

Veckans blogg: Nanó

Hej Nanó! Du är innehållsansvarig på Ratata sedan två år tillbaka. Hur kommer det sig att du blivit så engagerad i den här bloggportalen?

Haha, jag skulle aldrig täckas välja mig själv som veckans blogg så jag blev riktigt glad när du frågade, Julia! Jag har bloggat sedan jag gick i gymnasiet och när Ratata startades medan jag studerade vid ÅA för hundra år sedan flyttade jag självklart direkt hit. Hundra gånger roligare att blogga som en del av ett community liksom. Jag känner Ratatas grundare Karin (karinlindroos.com) och när jag frågade henne om hon behövde hjälp för några år sedan började vi tillsammans förbereda mig för att leda Ratata vidare i och med att KSF Media gick in som ny ägare. Sedan är jag ju även bekant med en stor del av de som bloggar här personligen. Det är ju på Ratata Svenskfinlands coolaste och smartaste människor hänger. Varför skulle jag inte vilja vara delaktig och engagerad? 

Vad är det roligaste att blogga om enligt dig?

Alltså, jag älskar kicken jag får när jag skrivit en jävligt bra text och sedan publicerar den. Det var dock ett bra tag sedan nu. Bloggskrivandet har (trots att jag inte viljat medge det) alltid varit starkt kopplad till min prestationsknarkande sida, något jag försöker hålla paus från för tillfället. Jag har alltid känt ett naturligt behov av att dokumentera mitt eget liv på olika sätt. Just nu handlar det väl mest om att utforska bloggen utan prestationskrav. Har inte hittat till rätt format ännu men det växer väl fram, det är en del av processen. Jag har alltid gillat att utforska mig själv och hur jag uttrycker mig i text och bild. För att vara helt ärlig tycker jag min blogg är rätt tråkig just nu men det kommer att förändras i takt med att jag får energin tillbaka.

Under en väldigt lång tid skrev du under bloggnamnet nano.ratata.fi tills du nyligen bytte till brabobabe.ratata.fi. Varför gjorde du det och varifrån kommer namnet ”Brabo Babe”?

Det stämmer, min förra adress är tillfälligt stängd för allmänheten. Kanske jag någon gång flyttar tillbaka. Bloggbytet handlade om flera saker. Jag var delvis trött på vissa personer i min närhet som läste. Sedan kändes det också jobbigt att ha genomgått så många stora livsförändringar och att ha kvar allt det gamla på en och samma plats. Jag behövde luft, ett blankt papper, en plats att börja om på. Kan vara helt ärlig och säga att jag liksom inte är on top of the world just nu och det kändes också bättre att fly in i ett alter ego istället för att blogga under eget namn. Brabo Babe började som en account på Instagram år 2015. Jag publicerade bilder som kändes "för fula" för att ha på min vanliga instagram (när började man ens ställa såna krav på sina instagrambilder? Dessa tankar är fucking gift!). Men ptja, vem är Brabo då? Saxar följande från Wikipedia:

"Brabo once killed a giant, called Druon Antigoon, who asked money from people who wanted to pass the bridge over the river Scheldt. When they didn't want to or couldn't pay, he cut off their hand and threw it in the river. Because of this Brabo also removed the hand of the giant, and threw it into the river."

Brabo är alltså min hemstad Antwerpens mytologiska hjälte. Han finns även avbildad i naken form framför vårt stadshus ifall någon är intresserad, haha. De flesta som är födda eller bott i Antwerpen vet vem Brabo är. Det har även blivit ett smeknamn för mig irl här borta. Folk kommer ihåg det.

Hela din blogg känns härligt retro och speciell. Som konstnär kanske det finns en koppling mellan layouten på bloggen och det du studerat. Vad tror du själv?

Tack fina du! Det är väl rätt naturligt att det man jobbar med eller studerat följer med en i allt man gör. Tycker inte själv att min layout är särskilt speciell, den är ganska basic. Jag har alltså avlagt en akademisk magister i konst och jobbar nu med grafisk design, konstinstallationer, text och foto. Drog även en kurs på ett konstuniversitet i Guangzhou under hösten och just nu deltidsjobbar jag på Iittala och Artek här i Antwerpen. Allt detta speglar sig troligen både i min blogg och i mitt hem liksom.

Vilka ämnen vill du helst av allt blogga om på din nya blogg?

Alltså, det jag njuter mest av att hålla på med just nu är faktiskt inredning och kläder. Känner mig inspirerad att blogga mer om det. Gud vad detta låter platt. Önskar dock att jag kanske något tag hittar tillbaka till skrivandet också. Allt har sin tid, tänker jag.

Julia Degerth
08.05.2017 kl. 07:00

Ratata intervjuar Flora Wiström


1. Hej Flora! Du har en sådan där härlig pepp-blogg där du får dina läsare att må bra. Vad är det finaste en läsare någon gång sagt till dig gällande ditt arbete?

Tack snälla! Det måste vara när folk berättar om hur de har träffat andra människor via min blogg. Typ en tjej som var ensam i London och som gick på kompisdejt med en annan Londonbo, och nu bor de liksom ihop och är superbästisar. Men i allmänhet känns det fint när folk säger att jag har stärkt dem. Det är fan fantastiskt.


2. Vad får dig att orka fortsätta blogga då det känns tungt?

Då går jag till jobbet på samma sätt som andra går till jobbet, liksom bara gör det fastän det känns trögt. Ibland försöker jag komma på nya format för att det ska kännas roligare. Kanske skriva inläggen i dialogform, fylla i konstiga listor och försöker bryta mot det vanliga bloggmönstret. Bloggandet är ju så fritt på det viset; den enda som bestämmer formatet är en själv.


3. Dina bilder har ofta en väldigt mysig känsla över sig. Har du något bra fototips för att lyckas med det?

Fota med ett fast, ljuskänsligt objektiv (jag använder Nikkor 50mm f1.4) och lägg på lite brus i Photoshop! Och lite mer allmänt: ha ljuset i ryggen om du fotar och ta flera bilder på samma motiv för att säkra att någon av dem blir bra.


4. Hur tror du bloggandet ser ut om fem år?

Mer snabbläst kanske? Bara i Instagramform? Hoppas inte!

5. Tack så mycket Flora! Vad har du för planer i sommar?

Jag ska till Italien, fira midsommar i Skåne, hänga på mitt landställe i Hälsingland och skriva på min andra roman i Bonniers skrivlya i Visby. Kanske en bilsemester på Irland också! Och däremellan: bada asmycket, gå ut och dansa med mina kompisar och försöka få folk att läsa pocketversionen av min debutroman Stanna.


Bilderna är lånade från Floras blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
04.05.2017 kl. 07:00

Ratata intervjuar Ellen Strömberg - Blejk, Fejt & Fab

1. Hej Ellen! Du vann titeln "Årets blogg" på den finlandssvenska blogg-galan i november 2016. Nu är du alla finlandssvenskars förebild viket säkert känns bra! Varför började du blogga från första början?

Jag hoppas verkligen inte att jag är alla finlandssvenskars förebild för det känns enbart jobbigt och för mycket press. Dessutom är jag osäker på hur stor grej det här med Bloggpriset är, liksom jag är glad och tacksam och allt det men bryr sig folk verkligen...? Det här är ingen falsk ödmjukhet utan en genuin fråga. 

Men okej, bortsett från min cyniska och neurotiska livssyn i största allmänhet så älskar jag ju att blogga. Först och främst älskar jag att skriva och har nog alltid haft författare eller nån slags skribent som önskeyrke. Och secondly så älskar jag internet för att det är enkelt och direkt respons på det man skriver. När jag började blogga hette det inte blogga, utan man skrev dagbok på (i mitt fall) Lunarstorm. Där serverade jag vad jag då trodde var små portioner om mitt "djupa" sinnesliv med "subtila" hintar om vem jag var kär i. Det var ett sätt att få utlopp för nåt jag inte tyckte jag fick. Sen har jag fastnat. Tycker formen passar mig, jag tvivlar alltid på att jag kan skriva skönlitterärt, men tvivlar sällan på att jag kan leverera ett blogginlägg. Det är snabbt och det får va lite slarvigt. Passar mig. 


2. Vad tycker du att saknas i den finlandssvenska bloggvärlden?

Tycker det är förfärligt sorgligt att Bloggkoll gått i graven. Sen kan jag ibland tycka att det vore gött med ett lite ärligare och vassare debattklimat, men then again så är det nog ganska skönt att Svenskfinland online är så snällt som det är. Men humor saknar jag! Sori nu ba. 


3. Har du några knep hur man får inspiration då man inte alls vet vad man skall skriva om?

Jag har cirka aldrig inspis. Men jag tror att det är bra att läsa mycket andra bloggar, om inte annat så cirkulerar det ju alltid nån lista man kan fylla i. Sen är väl bloggandet som vilket annat skrivande som helst: du kan inte vänta på inspiration, du måste bara göra det. Om du vill alltså.


4. Även förebilder har egna förebilder! Vilka är dina?

Haha! Jag älskade Monkinodraw men den bloggen verkar inte finnas längre. Sen tycker jag Sandra Beijer/niotillfem är en jävligt skicklig bloggare även om jag inte riktigt orkar med hennes stil. Men hon är varierad och går lagom in på djupet. Hon är proffs utan att tappa trovärdigheten, vilket jag många gånger önskar jag kunde va. Kunde nämna tusen andra, för man kan ju se upp till folk på så många olika vis, men det får va bra så. Annars glömmer jag bara nån.


5. Tack för alla dina svar, Ellen! Ännu en sista fråga innan jag släpper iväg dig: vad skall du hitta på i sommar?

Jag ska skriva klart en bok (HEHEHEHEHE) och jobba på mitt jobb. När jag är ledig sen ska vi göra en liten Sverige runt-turné. Bröllop på Gotland, 30-årsfest i Hälsingland, stugliv i Dalarna och familj- och vänhäng i Blekinge och Skåne. Och kanske en avstickare till Polen? För övrigt tänkte jag bada mycket.
 

Bilderna är lånade från Ellens blogg med hennes tillstånd. Läs hennes blogg här.

Julia Degerth
27.04.2017 kl. 07:00

Ratata har en ny praktikant

 

 

Våren är här, och så även vår peppade praktikant Julia Degerth, även känd som bloggaren bakom Grön i Åbo


Hej Julia och välkommen till Ratata! Berätta lite om dig själv och vad du kommer pyssla med här hos oss. Har du några särskilda idéer på g?

Hej och tack! Jag kommer att försöka aktivera Ratata-gänget samt locka nya personer att börja blogga här, på denna lilla mysiga portal! Några grejer jag kommer att göra för att aktivera Ratata är att bl.a. besöka olika bloggare för att filma dem och diskutera deras liv och blogg och dessutom kommer jag att ordna bloggutmaningar, bloggevenemang och annat. Jag kommer också att uppdatera framsidan nu och då! Skall bli jättekul! Så hade jag ju en klädbytardag förra lördagen också för främst Ratata-bloggare.

 

Du drivs av ett enormt miljöengagemang, kan du berätta lite om det? Vilken roll spelar sociala medier i ditt intresse?

Jag tycker att det är så viktigt att tänka på vår planet och vad som händer om vi inte minskar vårt fotavtryck. Tänker på det nästan hela tiden och försöker också att blogga aktivt om det för att inspirera fler till att leva mer miljömedvetet. Jag tror att det på många sätt går att koppla sociala medier med detta. Jag kan blogga om det (ett enkelt sätt att ge ämnet synlighet), jag kan nå helt nya människor via t.ex. Instagram och hashtags jag använder osv. Dessutom är det ju miljövänligt att blogga istället för att skriva en tidning dagligen om Zero Waste och allt det där.

 

Förhoppningsvis hinner du även njuta av våren trots praktiken. Har du några vårmåsten i Åbo?

Absolut! En av de fina sakerna med en praktik som denna är ju egentligen den frihet man får! Jag tycker att det är en bra övning inför arbetslivet också, min plan är ju faktiskt att kanske kunna leva på bloggen och då måste man lära sig disciplin så man separerar arbete och fritid då man till största del jobbar hemifrån. Helt perfekt att få öva på det! Jag har lite sådär drömmiga tankar om hur jag kommer att sitta på ett mysigt café med min dator och arbeta. Blir så skönt. Mina vårmåsten i Åbo är nog att åka båten Låna om den ännu existerar. Det är en elbåt man får hyra och åka runt i Aura å med, vilket är h-e-l-t underbart om det är fint väder. Något annat är nog att börja äta utomhus, göra längre cykelturer och börja sova över på sommarstugan. Våren är bäst.

 

Vad tänker du göra i sommar?

I sommar kommer jag att jobba på ett café och dessutom vara med på ett läger om hållbarhet och få använda mitt intresse som yrke!! Så glad över det. Eftersom caféet är stängt i juli är jag faktiskt så privilegierad att jag har en månad sommarlov, vilket är så otroligt skönt. Då vill jag vandra i bergen i Norge och träffa mina favoritbarn och äta jordgubbar mer än någonsin. Och plocka de där bären jag måste frysa in för vintern.

 

Sist men inte minst - är det något du vill fråga eller nämna för Ratata-användarna?

Egentligen inget speciellt, förutom att jag hoppas att ni kommer att tycka om det jag skall göra här! Och man får jättegärna komma med förslag och feedback gällande allt, så bara att skriva till mig. Annars önskar jag alla Ratataiter en riktigt fin vår!

 
24.04.2017 kl. 08:38

Veckans blogg - Astrid

 

Namn: Astrid Lindroos
Ålder: 26 år
Bor: i Hermanstad i Helsingfors
Gör: Jobbar heltid med produktionen på ett
tryckeri och frilansar som fotograf på sidan om.

 

 

Hej Astrid! Du har hängt rätt länge här på Ratata, hur har din blogg utvecklats?

Sant! Jag började blogga redan år 2007 då Ratata fortfarande var Papper. I början skrev jag mest mer eller mindre ointressanta anekdoter från vardagen. Efter ett tag började fotografering vara centralt med koncentration på dokumentering av mina veckoslut.

Idag vill jag fortfarande att fotografering skall ha en central punkt eftersom den har en stor del av mitt liv men hittills har jag inte fått till den där hederliga vardagsdokumenteringen. Det försöker jag blanda med olika åsikter, synpunkter och insikter. Helt enkelt så är min blogg en salig blandning av det ena och andra idag.

 

Du skriver bland annat om mat och IBS. Hur stor är kunskapen om IBS i finska samhället?

Först förklarar jag kanske kort vad IBS (irritable bowel syndrome) är. Helt enkelt så har man problem med matsmältningen och symptomen kan lindras genom att äta enligt FODMAP-dieten, som innebär att man undviker vissa jäsbara livsmedel/produkter. Vanliga symptom är kramper, buksmärta, uppblåsthet, gas, diarré och förstoppning.

Själv visste jag inte ens vad IBS var före jag själv diagnostiserades och började googla vad det handlade om. En smärre chock när jag insåg att jag bör undvika typ allt som ingick i mina dåvarande måltider. Idag har jag i stort sett lärt mig den evighetslånga listan utantill men jag har inte ännu heller tagit reda på vilka produkter som jag själv reagerar mest på, som är en evighetslång process i sig. Ack, denna fortgående analys om hur man skall hitta sitt ultimata välmående.

Kunskapen om IBS finns i gömman i bakgrunden. När man tänker på att typ 20 % av Finlands befolkning lider av IBS eller andra magproblem så kan man ju tycka att det är underligt det inte uppmärksammas och diskuteras mera. Självfallet kan man se det hela ur ett feministiskt perspektiv, då de flesta som lider av IBS är kvinnor, och i och med att det är kvinnor som lider av IBS så har det inte varit högsta prioritet.

Sen är det ju självklart ett väldigt tabubelagt ämne, man kanske inte vill att alla skall kunna föreställa sig vad som händer när man går på WC. Men det tål verkligen att talas om, och det är viktigt att tala om det! Illamåendet är ju där och det är ännu tyngre att leva med om man inte har något att tala om det med.

 

 

Vad är ditt favoritrecept just nu?

Jag har alltid haft en förkärlek till bröd. Ärtyvät Ämmät’s fröknäcke (länk) gör jag varje vecka eftersom naturligt glutenfria och goda knäckebröd alltid är typ svindyra. Dessutom håller jag på att jobba på ett enkelt, jästfritt recept på havresemlor. De är helt klart två av mina favoritrecept för tillfället. Sen älskar jag ju pizza så receptet på pizzabotten (länk) funkar alltid också.

 

Är Ärtyvät Ämmät ett koncept ni skulle vilja driva vidare?

Ärtyvät Ämmät är alltså Melanies och min matblogg. Vi jobbar ännu på att få en bra grund för bloggen, så att den är så komplett som bara möjligt, så snart som möjligt. Vi har också och har planer för att göra personporträtt.  I slutet av januari ordnade vi en FODMAP-brunch som var väldigt lyckad, motsvarande vill vi fortsätta ordna men tiden har inte riktigt räckt till här under våren. Vi har mycket planer för bloggen, men allt tar sin tid. Jag informerar självklart på min blogg när det händer något nytt!

 

17.04.2017 kl. 22:51

Veckans blogg - Ät Lingon

 

 

Namn: Niklas Gerkman
Ålder: 37
Gör: Fotograf
Bor: Botbygård i Östra Helsingfors

 

Hej Niklas, aka Ät Lingon! Du har hängt på Ratata ett tag men avslöjar kanske inte så mycket på din blogg, som i övrigt handlar om fotografi. Berätta lite mer om dig själv!

Jag har två pojkar, snart 5 och 2 år unga. Till familjen hör även min fru Camilla som ruvar på vårt tredje barn. Det utgör en god del av min fritid och till stunder av fotomotiv. Ibland blir bloggen en slags pappablogg, bilder på fruns växande mage och boysen upptåg ute i naturen får sin plats. Förutom att jag fotograferar folk och annat som jobb så skapar jag en del landskapbilder. Det sker i hemknutarna på cykelavstånd, med eller utan boysen med. På tal om cykel, är en inbiten cyklist som cyklar året runt. Ofta med släpvagnen med barn eller fotoutrustning med.

På det senaste har det varit lite kortare inlägg men i arkivet har jag råkat på mycket långa texter med insikter, ställningstaganden och andra historier.
 

 

Vad är historien bakom ditt bloggnamn Ät Lingon?


Det började då jag studerade i Mellersta Nylands Yrkesskola på kocklinjen. Med en kompis blev det att när vi skiljdes åt för dagen sa jag "ät lingon" istället för "mojn" eller nåt annat. Gillar lingon, äter det varje morgon i jogurten. Sen blev det som statemnet, som jag även tryckte på blusar åt mej, för att jag inte ville betala för en huppare med en stor text med adidas el motsvarande. Det kändes inte ok att betala för att gå omkring med en stor logo för ett multinationellt företag på bröstet. 

 

Vad är de senaste fotoprojekten du hållit på med? Jobbar du med något annat än fotografi?

Som bäst håller jag på med ett barnbok tillsammans med Pia (länk). Pia ritar bokens figurer på mina foton, kolla in en del av projektet på helsinkiharri.fi och #helsinkiharri på IG.
Boken handlar om Harri som vill komma med i den stora rekordboken och hur det går till. Boken borde bli klar i vår.

Eftersom jag har en lång erfarenhet från restaurangbranchen så lagar jag mat åt folk till deras fester eller andra tillfällen som kurser o liknande. Som att berätta hur god mat man kan laga utomhus på öppen eld, man behöver inte alltid käka korv. Kolla in aventyrskocken.blogspot.fi.
 

Hur hittade du till Ratata?

Det var för att min syster Lisa bloggar på ratata som jag hittade hit.

 

06.04.2017 kl. 15:45

Intervjuer

 

Här dyker alla intervjuer från Ratatas framsida upp.
 

 

Profiler:

 

 Henrika Bonn

 Karin Lindroos

 Johanna Bruun & Ida Enegren

 Amanda Grönroos

 Nayab Noor Ikram

 Ila Nordman

 Linnea Portin

 Déa Solin

 Jennifer Sandström

 Leena Sahlström

 Fia Doepel

  Erik Palm

  Vanessa Forstén

  Michaela von Kügelgen

  Emma Kanckos

 Emilia Nyberg

  Madelen Holmström

 Sandra Beijer

 Flora Wiström

 Elin Skoglund

 Matilda Wahl

 Olivia Hageus

 Moa Ericson

 Janne & Joni Keko (NAJSlifestyle)

 Kadi Lindman

 Daniela Skoglund

 Malin Öhman

 Jonna Jinton

 Jarina Leskinen

 Siri Fagerudd

 Ellen Strömberg

 Julia Degerth

 Liisa Mendelin

 Elin Willows

 Caroline Eriksson

 TildaSofia

 Michaela Finne

 Celine Granlund

Veckans blogg-intervjuer:

 

 Nanó - nano.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Alexandra - hedenandis.ratata.fi

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Hej där, nya bloggare!

 

 

Ampersand.ratata.fi - vem är du egentligen?

Jag heter Jenny och är en kreativ och kattgalen soon-to-be grafisk designer som älskar läppstift. Just nu är jag bosatt i Jakobstad, där jag och min sambo bor i en ljus tvåa med snedtak och fina fönster. Jag är allergisk för nagellack, har en grym tävlingsinstinkt och en oförklarlig fobi för tejp. Det är jag i ett nötskal.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om grafisk design, min vardag, olika kreativa påhitt och kanske ett och annat vegetips. Jag strävar efter att ha bra bildmaterial och uppdatera med jämna mellanrum, eftersom det är saker jag uppskattar hos bloggar jag följer.


Nämn ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på din blogg inom en vecka.

Ett inlägg där jag delar med mig av ett grafiskt projekt eller en summering av min vecka i bilder.

 

24.04.2016 kl. 20:44