Veckans blogg - laserlouise.ratata.fi

 


 

Namn: Louise Nygård
Ålder: 22
Bor: Just nu granne med
Vasaparken i Stockholm
Gör: Studerar till modersmålslärare, är
på utbyte i Stockholm, lever lajvet

 

Hej laserlouise.ratata.fi! Du har precis flyttat till Stockholm. Berätta lite mer om vad som lockat dig över pölen och om vad du pysslar med där borta!

HEY! Vad lockar mer än att bo i Stockholm? Nämen. Jag är här för att studera litteratur och sedan på vårterminen ska jag börja skriva på min gradu (hjälp!). Jag ville ta chansen att åka på utbyte eftersom möjligheten ges, det ser bra ut på CV och stipendierna som delas ut är guld. För mig kändes det som ett naturligt steg att åka på utbyte när kandidatexamen var kirrad och dessutom började Åbolivet gå lite på rutin. Det var med andra ord dags för nästa utmaning. Det som också lockat mig över pölen är mitt modersmål, allt känns liksom mycket lättare här!?

 

Inspireras du mycket av Sverige? Hur påverkar Sverige vs. Finland kulturen du konsumerar?

Eftersom finskan inte har varit min starka sida har jag nog alltid inspirerats mer av Sverige. Jag inspireras till exempel av rikssvenska bloggare, författare och musiker. Hur länderna påverkar min kulturkonsumtion skulle jag kanske säga att jag konsumerar mer kultur i Sverige eftersom utbudet är så mycket bredare här än i de städer jag bott i hemma i Finland. Men finsk kultur finns nog ändå med på ett hörn även här i Sverige. Jag kan erkänna för er att till exempel på gymmet lyssnar jag mest på finsk mainstream rap.

 

Har du några nyupptäckta Stockholmstips att dela med dig av?

Oj, svårt. Nyupptäckta för mig kan ju vara lastgamla för någon annan. Men några tips är att sitta och blicka ut över Stockholm i Ivar Los park eller vid Skinnarviksberget, bläddra bland böcker på Söderbokhandeln, äta frukost på Pom & Flora, besöka någon studentpub i universitetsområdet (alltså studentpub i som hela villor + trädgård, inte som mörka källare som vi i Åbo är vana med), panikdansa på Fasching, dricka milkshake och äta burgare på Flippin’ Burgers och att åka på lördagsutflykt till Ropsten för att loppisfynda på billiga och stora Myrorna. Men om man är här på sommaren kan man typ skippa allt och istället bara åka och dansa till Trädgården.

 

Hur ser dina framtidsplaner ut?

Just nu känns det som att den närmsta tiden är ganska klar. Jag ska leva stockholmsäventyret till slut (kanske också sommarjobba i sthlm), åka tillbaka till Finland, skriva gradu och auskultera. När magisterexamen är klar är jag behörig som modersmålslärare och det då allt blir oklart. Var ska jag söka jobb? Var finns det jobb? Ska jag söka jobb eller studera och bli behörig i ett till ämne? Som det känns nu kanske jag jobbar in lite pengar för att sen åka på en längre resa. Men sen om några år jobbar jag förhoppningsvis som modersmålslärare och är hobbyförfattare på min tio veckors långa semester.

 

 

03.10.2016 kl. 13:58

Veckans blogg - estradpoesi.ratata.fi

 

 

Namn: Estradpoeterna, Melinda och Malin
Ålder: Knappa 1 år, gemensamt är vi i våra bästa år
Bor: På nätet, i Helsingfors och i Raseborgs skogar
Gör: skriver, framför poesi

 

Hej estradpoesi.ratata.fi. Er blogg handlar om poesi i allmänhet, och estradpoesi i synnerhet. Vad är estradpoesi egentligen, varför är det så kul och hur kom ni på att starta en blogg om det?

Estradpoesi är en konstform där man skriver poesi som i sig själv är menad att framföras på en scen. Det är inte enbart poesi i en bok på en hylla, det är framträdande, upplevelse och just nu. Även om poesin som framförs också kan rymmas i en bok. Estradpoesi är en väldigt ärlig konstform, eftersom du oftast står helt själv på scenen och skräder dina känslor och tankar i ord. Man måste därför kunna stå för sina ord och fundera igenom hur det man säger uppfattas av andra. Detta betyder att man har möjligheten att få en väldigt ärlig respons av publiken.

Vi vill öppna folks ögon för estradpoesi. En blogg är lätt att följa, och det kan vara enklare att bekanta sig med konstformen på det sättet. Att stiga upp på scen, eller filma sig själv kan kännas som ett stort steg för en del, och därför kan man också börja med att till exempel skicka in en dikt i textform. Estradpoesi kan ge en rak respons så man kan hitta nya sätt att utveckla sin poesi eller sitt framförande, det kan fungera som en givande cirkel av feedback mellan publik och poet. I bloggform är det också lätt att administrera helheten då vi fungerar på frivilligbasis. Och formatet låter det växa ditåt det bär, blogg är ett bra mellansteg. Vi har nu möjlighet att samarbeta och på ett medmänskligt sätt puffa framåt scenen med ordkonst och poesi!

Vi vill utgå från gräsroten, för estradpoesin är poeter, publiken, poeter som publik och publiken som poeter. En konstform som är inklusiv och man kan stiga upp på scen och testa om det är något man tycker om, eller bara luta sig tillbaka och njuta av poesin man ser, hör och upplever!

 

Vem är ni som finns bakom bloggen?

Melinda och Malin, två själar som möttes första gången 2012 då det sa klick, och sedan det hållit kontakten. Helt plötsligt en dag blev två personliga drömmar en gemensam, och vi började jobba för detta från och med januari 2016. EstradpoesiFI leder på samma gång till att vi naturligt håller kontakten och kan bolla idéer, dela med oss av erfarenheter och prata om livet. Vi lär tillsammans, enskilt och av varandra.

 

Varför valde ni Ratata som bloggportal?

EstradpoesiFI är ju en plattform för att synliggöra och samla den finlandssvenska estradpoesi-scenen. Därför ville vi stöda Ratata som är en finlandssvensk portal och visa solidaritet. Melinda har också en blogg här, vilket gjorde att det redan fanns lite kunskap om hur allt funkar. Själva bloggen fanns faktiskt också, eftersom den registrerades av oss för några år sedan med ett annat syfte. Detta tog aldrig fart, men vi tog helt enkelt tag nu och fortsatte framåt.

 

Hur ser framtiden ut just nu för EstradpoesiFI?

Vi har en hel del kul på gång faktiskt. I oktober är vi med och öppnar verksamheten på galleri Kobra i Karis med ett Poetry Jam och i november har vi ett Poetry Slam på Bittes Bokbar i Ekenäs under Bokkalaset. Utöver detta jobbar vi framåt och hoppas ha mycket kul att komma med under början av nästa år! Ett större mål vi har är att kunna starta en förening någon gång i framtiden, bara rätt tillfälle uppenbarar sig.

26.09.2016 kl. 11:04

Veckans blogg - stormen.ratata.fi

 

 
Namn: Kajsa (precis som farmors mamma)
Ålder: 31 i vinter, men längtar till 46
Bor: (& rör mig) i Stockholm 
Gör: studerar litteraturvetenskap C och arbetar på kontor
 
 

Hej stormen.ratata.fi! Din blogg innehåller alltid lika intressant läsning. Vad ska du göra i höst?

Tack! Jag försöker öppna upp och visa hur läsning kan vara om en inte läser "som alla andra" och har en annan utgångspunkt i sin läsning från början. Jag ska skriva c-uppsats i höst! Det känns både pirrigt och läskigt. Jag har inte bestämt vad jag ska skriva om än, men det kommer antagligen att handla om någon form av lesbisk läsning av litteratur. Och så ska jag lära mig att skriva essä. Det är mitt egna projekt. Där kommer bloggen in.


"När jag var liten kallade min farmor mig för pieni tyttö. Hon försvann innan jag blev stor och hon kunde kalla mig för någonting annat." står det i din profil. Berätta lite mer om din relation till Finland.

Tyvärr är min relation till Finland ganska skral. En kan säga att den försvann när min farmor dog när jag var tolv. Men jag har en yngre kusin som släktforskar, och jag ser fram emot att träffas och få höra det senaste! När jag var liten bodde farmor och farmor i ett vitt hus med blå knutar utanför Stockholm. Jag minns min barndom som gamla finska tanter och farbröder i matchande prasslande overaller som gick runt mellan husen och pratade som jag inte förstod - jag fick ingen hemspråksundervisning i skolan. Ett år tog farmor oss över vattnet till hennes syster. Hon hade också barnbarn. De kunde ingen svenska och vi ingen finska, men min syster lyckades ändå bli brevkompis med den ena.

 

Hur har du hittat till just Ratata?

Dels genom min syster som ett tag hade blogg här, men framförallt genom min vän som är fotograf. Hon hade ett projekt tillsammans med en annan fotograf där de fotograferade vad de gjorde vid givna tidpunkter på givna datum. Den är tyvärr borttagen nu. När jag tröttnade på min gamla blogg kom jag att tänka på ratata och nu är jag här!

 

Och till sist - vilka är dina favoritplatser i Stockholm?

Mina favoritplatser är nog alla kopplade till böcker på något sätt. Söderbokhandeln på Götgatan kan jag gå in i och bara stå en stund för att bli lugn. På Café Bellman på Bellmansgatan sitter jag och läser och pluggar. På Kungliga biblioteket i Humlegården går jag omkring och låtsas som att jag redan är forskare och har mycket viktiga saker att uträtta! Och så tycker jag om att gå längst vattnet. Vilket vatten som helst faktiskt.

 

Läs Kajsas blogg här!

 

 

06.09.2016 kl. 09:00

Veckans blogg - Grön i Åbo

 


 

Namn: Julia Degerth
Ålder. 22
Bor: i Åbo
Gör: studerar och smider stora planer

 

Hej groniabo.ratata.fi! Du är en av Ratatas aktivaste bloggar och har lyft upp hållbarhet och miljövänlighet på Ratata på ett helt nytt sätt och även inspirerat många. Var började detta brinnande intresse?

Hej och tack, det gör mig så glad! Mitt intresse för miljön fick sin början när jag var 11 och hörde om allvaret med klimatförändringen. Jag blev orolig efter en djup diskussion med min kusin och visste varken ut eller in längre då hon började prata om smältande glaciärer och ökande temperaturer. Där i den stunden, på madrassen som jag övernattade på intill hennes säng, bestämde jag mig för att göra en livsstilsförändring. Och den förändringen lever jag i fortfarande.

 

Du har just nu ett samarbete på gång med Fabbes Café på din blogg. Det är roligt att se en Ratatabloggare samarbeta med ett företag - varför tror du finlandssvenska bloggare än så länge är lite försiktiga med samarbeten i jämförelse med Sverigesvenska bloggare?

Jag tror att det kanske handlar om någon form av osäkerhet. Bloggandet i Sverige är på en helt annan nivå och Finland blir nästan som ett småsyskon som inte riktigt är där än (mentalt), vilket är otroligt synd med tanke på hur många helt fantastiska finlandssvenska bloggar det finns! Jag jobbar faktiskt hela tiden på att hitta nya samarbeten för att jag helt enkelt har bestämt mig för att jag skall sprida kunskapen om miljön så gott jag kan och samtidigt bygga upp ett namn i Svenskfinland. Och jag skäms inte för det, så jag hoppas att även andra finlandssvenska bloggare inser att det är både roligt och värdefullt och något som absolut inte bara är Sverigebloggarnas ensak. Våga samarbeta mera!

 

Var hittar du inspirationen till att uppdatera aktivt? Berätta hur du gör!

Jag är en extremt aktiv googlare och försöker också googla på kreativa sätt och olika språk m.m., då jag behöver inspiration. På så vis hittar jag alltid nya, kanske lite udda, sidor och texter med helt nya idéer och synvinklar. Just det här googlande kan ge mig väldigt många nya idéer. Om jag t.ex. ser en bild på en väldigt vacker målning kan jag fundera "hur kan jag koppla den här målningen till min blogg?" och då komma på idén att måla med ekologiska färger - som t.ex. mosade skogsbär. Låter kanske random men det är väl just det som ofta kan vara bra - att man kommer med något helt "konstigt" och nytt. Sedan får jag också väldigt mycket inspiration av foton jag tagit idag eller för länge sedan - spelar ingen roll. I brist på idéer brukar jag faktiskt gå igenom mitt fotoarkiv och fundera hur en viss bild kanske på något vis kan handla om något ekologiskt - och då kanske jag får ett relativt bra inlägg skrivet trots brist på inspiration.

 

Nämn tre saker du skulle vilja ändra på i en stad, t.ex. Åbo, för att göra staden mer hållbar/ekologisk?

Jag önskar att fler företag skulle ta ansvar och börja promota en hållbar livsstil. Sedan önskar jag att det skulle göras enklare för t.ex. fotgängare att sortera sitt skräp, det finns ju bara vanliga blandavfallskorgar överallt! Tänk om man kunde sortera sitt bioavfall i någon megakompost mitt på torget eller om det fanns metall-, glas-, papper- och plastinsamlingar i varje kvarter. Vilket fin värld det skulle vara. Och så önskar jag att det skulle finnas fler coola loppisar med en inspirerande inredning som kanske även skulle locka personer som inte bryr sig om miljön att shoppa där. Jag älskar och kan tolerera platser som Manhattan kirppis, men jag vet att många andra inte gör det och då är det lätt att bara ta sig till en vanlig butik och köpa icke-second hand.

 

Snart är det höst och höst innebär ofta en nystart - har du några särskilda planer för bloggen?

Höst innebär troligtvis främst traditionell hår-avkapning, haha. Brukar alltid klippa håret väldigt kort på hösten och sedan ångra mig hårt eftersom min hästsvans då ser ut som en kvast. Men hur som, för bloggens del kommer det att innebära en massa fint. Jag kommer att kombinera största delen av mina skolprojekt med bloggen och jobba på den hårdare än någonsin. Jag är så inspirerad och har en massa intressanta möten på kommande och kan inte vänta att få dela med mig av allt som jag kommer att göra och fotografera. Den här hösten kommer att bli hösten då Grön i Åbo blir vuxen, helt enkelt

 

16.08.2016 kl. 22:10

Veckans blogg - mikaelr.ratata.fi

 

 

Namn: Mikael Robertsson
Ålder: 27
Bor: Pargas
Gör: Historiker

 


Hej mikaelr.ratata.fi! Du bloggar om ditt
fotograferande, en kär hobby. Hur började du fotografera?


Hej! Mitt intresse för fotografi fick sin början i gymnasiet då jag ibland fotograferade med en kompaktkamera. Jag ville göra mera än vad den kameran tillät och med pengarna jag förtjänat på mitt sommarjobb köpte jag en digital systemkamera. I början fotograferade jag allt möjligt, som man brukar göra när man första gången skaffar en kamera. Kort därefter introducerade en vän mig till något som kallas för "Urban Exploration" och för en tid fotograferade jag nästan bara olika övergivna platser. Under årens lopp har mina intressen inom fotografi dock varierat mycket och jag har provat på en mängd olika saker.

Gjorde ditt utbyte i Pilsen något för din inspiration?

Tjeckien erbjöd en mängd nya miljöer att fotografera i, dessutom var det en bra utgångspunkt för att resa omkring i Europa. Eftersom jag var i en mera befolkad miljö ville jag prova på gatufotografi men jag kom snart fram till att jag inte har så mycket intresse för genren. Jag gillar att fotografera i stadsmiljöer men inte att följa mängder med regler. Under utbytet fotograferade jag mest vad jag skulle kalla för "stadslandskap". Efteråt besökte jag några av de vänner jag lärt känna från andra länder. Bland annat har jag varit till Turkiet, som med sin kombination av intressant natur, fascinerande ruiner och livliga städer egentligen har inspirerat mig mera än vad Tjeckien gjorde. Men förstås skulle jag inte ha rest till Turkiet om jag inte hade varit i Tjeckien först.

Hur ofta fotograferar du och var/när?

Om jag inte har för mycket annat att göra försöker jag fotografera åtminstone varje dag. Främst använder jag mig av området omkring mig och jag brukar gång på gång fara tillbaka till samma platser för att se hur de ser ut i olika ljus- och väderförhållanden.

På vintern, då jag inte riktigt visste vad jag ville fotografera, började jag utforska min omgivning och jag märkte att det finns hur mycket intressanta motiv som helst på natten. Bland annat stjärnhimlen, norrsken och vintergatan men också själva landskapet. För tillfället när det inte är så mörkt, fotograferar jag mest landskap, fortsättningsvis också på natten men mest på kvällarna när ljuset är intressantare. När det blir mörkare igen planerar jag att också experimentera med ljusmålning.

Därtill brukar jag fotografera historiska platser, t.ex. var jag nyligen i Turkiet där jag bland annat fotograferade antika ruinstäder. Det finns också bra möjligheter för nattfotografi där men jag var inte tillräckligt långt bort från städerna för att slippa ljusföroreningar.

Mitt intresse för övergivna platser/moderna ruiner är inte så stort just nu, mest för att det inte finns så många intressanta platser i min omgivning, dessutom är det svårt att göra det lagligt. Trots det är speciellt industriruiner väldigt fascinerande och i framtiden tänker jag göra ett fotografiprojekt om det, exakt var och hur vet jag inte ännu.Berätta om din kamerautrustning och varför du använder just dessa kameror!

Mest fotograferar jag med en Nikon D7000 och ett Sigma 17-50mm 2.8. För svartvit film använder jag främst en Nikon F3 med diverse gamla objektiv. Dessutom har jag en hög med sovjetiska kameror som är roliga att experimentera med. Objektiven kan faktiskt vara riktigt bra och man hittar ibland kamerorna för ett par tior på lopptorg, med lite tur kan man till och med få tag på dem gratis.

För ett par år sedan fotograferade jag mest med svartvit film men eftersom jag fått ett större intresse för landskap, natt- och astrofotografi använder jag främst digitalt nu. Mest för att det tekniskt är betydligt enklare och man kan göra saker som annars inte vore möjliga, speciellt med tanke på astrofotografi. Dessutom fotograferar jag mest i färg och att framkalla och skanna färgfilm är alltför omständligt. Nu använder jag film mest för bilder från min vardag, delvis för att kamerorna är mer praktiska att ta med sig överallt men också för att svartvitt passar temat. Förstås brukar jag ibland använda gamla kameror också bara för skojs skull.

 

 

23.07.2016 kl. 20:32

Veckans blogg - bloggkoll.ratata.fi

 

Namn: Bloggkoll
Ålder: firar ett år i november
Bor: i Svenskfinland
Gör: bloggar om bloggar

 

Hej där, Bloggkoll - du håller koll på vad som händer i den finlandssvenska bloggosfären. Berätta något om dig själv!

Hej Ratata! Bakom Bloggkoll står en nyfiken finlandssvensk med alltför få bloggintresserade vänner. Bloggkoll uppkom så att jag skulle få ett forum där jag kunde nörda ner mig i bloggarnas liv. Det är ungefär så mycket jag tänker avslöja, säger jag något mer lyckas ni klura ut vem jag är, det är ju trots allt en ankdamm vi lever i...

 

Vilka är egentligen dina favoritbloggar? Vad krävs för att du ska börja läsa en blogg regelbundet?

Mina favoritbloggar varierar ständigt, ibland kan jag snöa in mig på en blogg och uppdatera den tio gånger per dag för att nästa vecka glömma bort den. Men två som hängt med i Bloggkolls läslista i flera år är Blejk, Fejt & Fab-Ellen och En gul apelsin-Malin.

Det som krävs för att jag ska börja läsa en blogg regelbundet är vettigt innehåll och en bra uppdateringstakt (gärna 1 inlägg/dag). Snygga bilder och inga särskrivningar är också två stora plus i kanten.

 

Hur mår bloggvärlden? Vad tror du om framtiden och sociala medier?

Bloggvärlden mår överlag bra tycker jag, det märks att bloggare satsar allt mer på sitt innehåll (både text och bild) och blir allt mer proffsiga i sitt bloggande. Tydligt är det förstås att Snapchat är det nya bland kidsen men det är jag alldeles för gammal för. 

 

Vilka icke-bloggande finlandsvenskars bloggar skulle du vilja läsa?

Jag hoppas och väntar på att Kaj Korkea-aho ska återuppta sitt bloggande på Ratata. 

 

09.07.2016 kl. 13:41

Veckans blogg - malin.ratata.fi

 

 

Namn: Malin Lundström, kallas ofta Malle
Ålder: 21
Bor: Helsingfors just nu
Gör: Studerar första året Kulturproducentskap i Helsingfors

 

Hej malin.ratata.fi ! Du har haft bloggen sedan januari 2013, men tog en paus efter några år och plockade upp bloggandet igen nu i maj 2016. Hur tycker du att dina inlägg har förändrats mellan då och nu? Har ditt syfte med bloggen ändrat?

Jag öppnade min blogg för länge sedan och hade den mest för att skriva ner nåt rim nu och då eller lägga upp bilder från någonting händelsefullt. Det var på en väldigt oseriös nivå och jag skrev egentligen bara rappakalja. Jag har varit med om mycket sen dess.

Jag började blogga igen eftersom jag börjat grubbla så mycket nu sen jag flyttade till Helsingfors och ville ha någonstans att lagra mina funderingar. Plötsligt snubblade jag in på min blogg, som inte använts sedan 2014, och tänkte att why not lagra allt här! 

Själv har jag varit med om en ganska stor personlig utveckling och vill gärna dela med mig av det jag lärt mig på vägen. En blogg är ju ultimata stället för att dela med sig, men också kanske lära sig av någon som kikar in på bloggen. Så nu fokuserar jag på mina funderingar och allmän medvetenhet. En lite annorlunda blogg där jag blottar min själ och berättar om allt från hälsa, kost till vad jag drömde i natt.

 

Berätta lite om dig själv, i ett nötskal.

Om jag skulle fråga någon i min närhet om vem jag är i ett nötskal skulle de säkert säga ”Eko-Malle” haha. Jag är mån om naturen, människorna och hälsan. Själv skulle jag säga lagom tankspridd och flummig. Kanske lite mysig och jag lunkar fram genom livet i en lugn takt. Tar en dag i sänder lixom. Lite av en drömmare är jag också.

 

I din sidospalt nämner du bland annat kost och hälsa som några saker bloggen handlar om. Vad är din relation till dessa ämnen?

Jag har varit med om en stor kroppslig förändring genom åren och lärt mig mycket på vägen. Efter många om och men har jag funnit en balans och vill gärna dela med mig av tips på vad som kan hjälpa någon att må bättre med att ändra sin livsstil.

 

Om du kunde göra vad du ville och fick lön för det, vad skulle du göra då?

Just nu skulle jag säga: Bo ute i naturen i en stockstuga (helst där det inte blir så kallt om vintrarna) med min andra hälft och odla min egna föda, baka eget bröd och leva gött. Leva för en hälsosam livsstil. Kanske dra träningspass i form av yoga eller långdistanslöpning. 

Eller skapa givande och meningsfulla aktiviteter och evenemang för ungdomar och unga vuxna i en stad/kommun där det verkligen behövs.  

 

Och till sist, vad har du för planer denna sommar?

Den här sommaren kommer jag att befinna mig mycket på Åland. Där bor både min far och min pojkväns familj. Jag kommer även att åka tillbaka i tiden, ända till Vikingatiden och praktisera lite på Vikingamarknaden. Dit är ni alla välkomna!

23.06.2016 kl. 18:57

Veckans blogg - grimbiard.ratata.fi

 

 

 

Namn: Sandra Grindgärds
Ålder: 29
Bor: Man, Elfenbenskusten
Gör: Jobbar som Civil Affairs Officer i FNs fredsoperation

 

Hej grimbiard.ratata.fi! Du har bloggat på Ratata sedan 2012 och på sätt och vis återupplivat bloggen när du flyttade till Elfenbenskusten. Vad bloggade du om innan det?

Jag har en tendens att alltid blogga när jag bor utomlands. Mest för att hålla familj och vänner hemma uppdaterade om mitt liv. I och med Instagram och Whatsapp har bloggen lite förlorat den rollen, så nu är den mer en plats att vädra tankar, åsikter och bevara upplevelser och minnen värda att delas. 2012 bodde jag i Tanzania och Bryssel och bloggade om livet långt bort hemifrån. Om allt från att hänga på stranden, göra TV i Tanzania, vara vilsen i lokaltrafiken i Dar es Salaam, gradustress till mitt jobb med kvinnliga politiker.

 

Du jobbar för FN. Har det varit en långsiktig dröm eller blev det så av en slump?

Det har alltid varit en dröm för mig, sen att det blev Elfenbenskusten var lite av en slump. Ibland kommer erbjudanden emot man helt enkelt inte kan tacka nej till, även om det innebär flytt från hippa Helsingfors till en liten stad i rurala Elfenbenskusten. För alla som är intresserade av FN är mitt hetaste tips att kolla in UN volunteers. 

 


Hur har din syn på kontinenten Afrika förändrats i och med att du bott flera Afrikanska länder?

Ganska rejält, även om jag innan jag flyttade till Tanzania trodde att jag hade en väldigt nyanserad bild av kontinenten. Ändå var jag förvånad när jag insåg i Dar es Salaam att jag ju kan leva ett likadant liv som hemma. Det fanns inget behov av att köpa shampoo hemma. Allt finns ju i matbutikerna där. Jag bodde i höghus, precis som hemma, förutom att vi hade en pool. Vi gick ut på krog och drack GT, precis som hemma, bara billigare. Afrika är så mycket mer än bilden som målats upp i väst. Mer en fattiga barn, matbrist och konflikter (de har faktiskt minskat, men talar vi om det?). Det betyder inte att fattigdom ska ignoreras, men jag tror att den kan utplånas bättre om bilden av Afrika inte var så skev. Afrika är en enorm kontinent med massa resurser och möjligheter. Alltför lätt dras alla 54 länder över en kam. Nu pendlar jag mellan Elfenbenskusten och Tanzania. Det tar mig 10h med flyg att nå Dar es Salaam. Jag kunde skriva ett helt blogginlägg om det här. Afrika är så mycket intressantare och mer komplext än jag hade fattat innan jag flyttade hit. Här blandas så många vardagar och klasskillnaderna är enorma. Här bor världens rikaste och fattigaste människor. Varje vecka besöker jag byar där en familj 8 personer kan bo i ett litet lerhus. Samma vecka kan jag besöka ett lyxhotell i Abidjan med en pool lika stor som en liten insjö.

 

Vad vill du göra om fem år?

Det här var svårt. Vet inte hur många arbetsintervjuer jag hållit och frågat just den här frågan, väl medveten om hur svår den är att besvara. Om fem år bor jag säkert ännu här nere (förhoppningsvis inte i Man) eller kanske just flyttat tillbaka till Europa, eller kanske någon annan kontinent. Jobbar, om inte för FN så för någon annan internationell organisation, eller kanske jag startat någon egen business. Mest av allt vill jag ha en balans i livet och hinna ligga lika mycket på stranden som hänga på jobbet. Och kanske inte konstant tänka på vad jag ska göra i morgon utan mer på vad jag gör just nu. 

 

30.05.2016 kl. 17:07

Veckans blogg - pulsfrekvens.ratata.fi

 

Namn: Sara 
Ålder: 22
Bor: Åbo
Gör: Studerande vid Åbo Akademi

 


Hej pulsfrekvens.ratata.fi! Din blogg är fylld av både vardagsbetraktelser men också textfragment och fotoexperiment. Vi är nyfikna på dig - berätta lite mer om dig själv!

Jag tycker om välskrivna böcker, roiboos té och klänningar. Och så tycker jag om att dokumentera och spara minnen. Det är där skrivande och foto kommer in i bilden. Annars har jag haft någon form av blogg sedan jag har varit fjorton. I slutet av maj blir jag färdig rättsnotarie. 

 


Du har också en renodlad fotoblogg. När blev du intresserad av att fota?

Jag ville ha egna foton på hästar till mitt stallet.se-konto i lågstadiet. Så i början blev det mycket selfies, hästbilder och blombilder med en 3,2 megapixels kamera. Nu fotar jag mest porträtt och försöker fota mera mode. 

 

Vad är dina planer inför sommaren?

Jag tänkte förstås njuta av sommarvädret och den blommande naturen. Annars tänkte jag läsa mera skönlitterärt, fotografera och åka en sväng till Österbotten.  

 

Vad är de mest bloggiga platserna i Åbo?

Mest bildsskönt är nog caféerna i Åbo, som Fabbes Café, Fazers Café och Tiirikkala. Botaniska trädgården är ju också fint.

 

Läs Saras blogg här.

 

08.05.2016 kl. 13:21

Veckans blogg - kudibyspoteter.ratata.fi

 

 

Namn: Ida Mansner
Ålder: 26
Bor: Beroende på var jag jobbar
Gör: Jobbar som aktivitetsguide
och äventyrsinstruktör

 

Hej kudibyspoteter.ratata.fi! Utifrån din blogg verkar du ha en förkärlek till natur och vildmark - hur började denna kärlekssaga?

Har ett citat som min kompis pappa en gång sa: "Det är så man blir om man vuxit upp på en åker". Och det är sant, är uppvuxen i Karis skogarna med föräldrar som jordbrukare. Så ända sedan jag var liten har det alltid varit väldigt naturligt för mig att vistas i skogen året runt. Allting har förstås vidareutvecklats sedan jag började scouterna, började studera på Solvalla där jag föll för äventyrspedagogik och valde att vidare studera i Kronoby på Outdoor Academy. 

 

Vad gjorde du på New Zealand?

Reste dit för att uppleva kulturen och naturen, så köpte en bil tillsammans med tre andra och körde mer eller mindre runt de båda öarna. Upplevde backpackingkulturen, sov i tält och jobbade lite på ett hostel och med att samla och klippa bort lökblommor från lökåkrar. Ett av mina största mål var att se livslevande pingviner och det gjorde jag.Vad gör du just nu och vad är nästa plan?

Nu har jag semester- eller säsongsbyte, det betyder att utrustning skall tvättas, lagas, lagras och nu blir det att plocka fram sommarsäsongssakerna. Denna tidsperiod har jag även tid att träffa vänner, föräldrar och träna upp mig för säsongen som kommer. 

Min, eller vår plan med min pojkvän är att jobba tredje sommarsäsongen för Äventyrsupplevelser utanför Norrköping. Där jobbar vi på en höghöjdsbana, paddlar kajak, ordnar evenemang och olika teambildningar. Vintern säsongen är ännu öppen, men ute i snön hoppas även att vi detta år blir.

 

Kan man känna sig hemma på fler än ett ställe? Hur ser du på detta?

Absolut, alla ställen jag bott på har jag utvecklats och även fått en upplevelse för livet.  Brukar tänka att efter väskorna är uppackade och allting står på sin plats så är det mitt hem. Vi reser och flyttar med väldigt lite saker, men några saker tar vi alltid med, som en wc-matta, en filt, två te koppar och en träkista som är fylld med kryddor och annat som har blivit kvar från förra hemmet. Och så behöver jag ha tillgång till skog, sen är jag hemma.

 

Läs Idas blogg "Kudibys poteter" här.

 

23.04.2016 kl. 13:44

Intervjuer

 

Här dyker alla intervjuer från Ratatas framsida upp.
 

 

Profiler:

 

 Henrika Bonn

 Karin Lindroos

 Johanna Bruun & Ida Enegren

 Amanda Grönroos

 Nayab Noor Ikram

 Ila Nordman

 Linnea Portin

 Déa Solin

 Jennifer Sandström

 Leena Sahlström

 Fia Doepel

  Erik Palm

  Vanessa Forstén

  Michaela von Kügelgen

  Emma Kanckos

 Emilia Nyberg

  Madelen Holmström

 Sandra Beijer

 Flora Wiström

 Elin Skoglund

 Matilda Wahl

 Olivia Hageus

 Moa Ericson

 Janne & Joni Keko (NAJSlifestyle)

 Kadi Lindman

 Daniela Skoglund

 Malin Öhman

 Jonna Jinton

 Jarina Leskinen

 Siri Fagerudd

 Ellen Strömberg

 Julia Degerth

 Liisa Mendelin

 Elin Willows

 Caroline Eriksson

 TildaSofia

 Michaela Finne

 Celine Granlund

Veckans blogg-intervjuer:

 

 Nanó - nano.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Alexandra - hedenandis.ratata.fi

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

24.01.2017 kl. 11:41

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

15.01.2017 kl. 23:51

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

27.11.2016 kl. 18:55

Ny på Ratata - Filosofias.ratata.fi

 

 

Hej filosofias.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Tjena! Jaa-a, jag är en semi-vuxen 27 årig studerande, halv-norsk med rötterna i Ekenäs och numera bosatt i Åbo. Är otroligt rastlös, socialt beroende och humoristiskt lagd - beskrivs även som glad, allt för snäll, känslig och världsvan. Intresserad av fotografering, gastronomi, musik, social media av alla de slag, resor och har nyligen upptäckt skrivandet! Nice!

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om mitt liv, mina funderingar och allt det innebär - ärligt, klumpigt och utan filter.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Har ingen aning om vad nästa inlägg kommer att handla om just nu, men har en massa funderingar på g. Allt från småstadsintriger till tränings ohälsa. Stay tuned! :D

 

 

 

 

08.11.2016 kl. 13:28

Ny på Ratata - Nicolina

 

Hej nicolinaa.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Nicolina och är 19 år, fyller snart 20. Jag kommer från en liten by i Österbotten, men just nu bor jag i Vasa och studerar första året till socionom. Jag har en svaghet för fina kvällshimlar och havet, och tycker om att gå på kaffedejter med mina vänner. När jag inte är i skolan eller dricker kaffe hittar man mig i soffan med en bra bok i handen.

Vad kommer du att blogga om?

Jag har inte något speciellt tema på min blogg, utan jag kan blogga om lite vad som helst. Ofta skriver jag om mig och mitt liv, och då brukar det bli ganska ärliga texter. Däremellan kan det bli en hel del bilder också, för jag tycker om att fotografera. En blogg om min vardag helt enkelt.
 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det var en svår fråga! Men kanske ett inlägg om min depression och ångest, eftersom jag vill att det ska bli vanligare och lättare för folk att prata om psykisk ohälsa. Och för att det för tillfället är en så stor del av mig, som jag inte vill gömma undan.

 

14.10.2016 kl. 23:12

Ny på Ratata - Mikaels ögonblick

 

 

Hej femhundra.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Mitt namn är Mikael. Jag kan ingenting helt och hållet men vet lite om allt. Alla konstformer intresserar mig och jag är en amatörutövare inom allt. Rätt så nyligen flyttade jag tillbaka till min hemort, Jakobstad, för att studera grafisk design. 

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag vet ingenting om bloggar och hoppas att detta inte urartar i katastrof, men tanken är att min blogg ska innehålla bilder, film och musik som jag skapar på min fritid för vem som helst att ta del av. Kanske en och annan dikt på dialekt.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Tanken är att vi skall skapa ett nytt kollektivkonstverk inom en snar framtid, denna gång med utförligare dokumentering av processen. Förmodligen med tillhörande vernissagevideo.

 

04.10.2016 kl. 12:22

Ny på Ratata - Sastronauten.ratata.fi

bild - Sastronauten.ratata.fi

 

Vem är du egentligen?

Jag heter Sandra, jag är 21 år gammal och jag studerar grafisk design. Just denna höst lever jag loppan i Stockholm, men i november flyttar jag tillbaka till Jeppis. Det finns några saker jag tycker extra mycket om att göra: sy, gå på loppis, måla med vattenfärger och spela pokémon go. Jag har en hund också, hon heter Liv och hon är en chihuahua, hundar är det bästa jag vet.

Vad kommer du att blogga om?

Mest kommer jag väl blogga om min vardag, om ytliga ting så som kläder och inredning. Kanske kommer jag visa upp nånting jag målat eller skapat på andra vis. När jag kommer tillbaka hem ska jag fortsätta sy igen, och då kommer jag blogga mycket om just sömnad.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om Stockholmsäventyr jag varit med om. Kanske att jag snart lägger ut ett boktips eller kanske till och med en vlogg!

 

03.09.2016 kl. 16:13

Ny på Ratata - Milia.ratata.fi

 

Hej milia.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Milia och jag är konsthistoriker. För tillfället bor jag i Köpenhamn och arbetar med kulturexport, men jobbar också på min master i konstvetenskap. Jag är en rätt spontan individ som tycker om att resa och uppleva nya platser och saker, men också att grubbla över filosofiska, djupa existentialistiska och samhällspolitiska frågor, gå på loppis och äta sallad.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om konst och lite om min vardag som konsthistoriker. Mycket kommer att vara sådant som jag på ett eller annat sätt stöter på i mitt dagliga liv. Det blir allt från intressanta utställningar och fenomen till aktuella teman, böcker, tips, personliga erfarenheter och filosofiska funderingar.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid:

Om en dryg vecka åker jag till Berlin för att se den nionde Berlinbiennalen, så som man säger på engelska, stay tuned!

 

24.08.2016 kl. 17:32

Ny blogg - Hållbarhetsbloggen

 

 

Hej hallbart.ratata.fi! Vem är du egentligen?
Jag är en som tänker ganska mycket på många olika saker och gärna testar sådant som verkar vettigt. Har länge betraktat mig som en miljömedveten person men efter att jag började läsa om zero waste var det verkligen som att se på världen med nya ögon. Jag insåg att det finns en helt ny nivå av miljömedvetenhet att sträva efter och att det inte behöver vara svårt! När jag läst på ett tag tyckte jag att jag också hade något att säga om ämnet, därav bloggen. Jag försöker dokumentera mina egna vardagsreformer och hoppas på att samtidigt kunna inspirera andra.

Vad kommer du att blogga om?
Hållbara grejer! Sådant som var och en kan göra, som inte behöver vara svårt eller komplicerat och som är skonsamt för både människor och miljö. Jag kommer att blogga om hur jag strävar efter mindre plast och mera zero waste och dela med mig av min bästa tips för hur det ska lyckas. Dessutom har jag på känn att det också blir ganska mycket blogginnehåll som handlar om veganmat. Jag lagar gärna mat och gillar att nörda ner mig i kokböcker och fina matbloggar.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Förmodligen ett inlägg om hur en på något enkelt sätt kan minska på sitt skräp i vardagen genom pyttesmå förändringar och utan stor ansträngning. Och så alldeles säkert ett inlägg om lättlagad och god veganmat!

 

01.06.2016 kl. 12:58

Hej där, nya bloggare!

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Vem är ni egentligen?
Vi skulle kunna beskrivas som två spralliga personer med humor som lutar mot det lite sarkastiska hållet. Båda två studerar statskunskap i Vasa och älskar spontana utgångar och att resa. 
 

Vad kommer ni att blogga om?
Vi kommer att blogga om guldkornen i vår vardag, funderingar kring olika samhällsfrågor och i ett senare skede kommer bloggen också att handla en hel del om våra utbyten utomlands. Eftersom vi är två personer som delar på ett bloggutrymme så kommer ämnena på inläggen att hoppa från högt till lågt, från regeringens nedskärningar i den offentliga sektorn till sorgen över en spräckt telefonskärm.
 

Ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Hmm.. Det var en svår fråga! Men ni kan antagligen förvänta er en sammanfattning av veckan som gått tillsammans med en hel del bilder som kompletterar. Förhoppningsvis kommer även en spaning eller ett tips med gällande feminism/politik. Sist och slutligen kommer troligen någon av oss att beklaga sig över högen av skolarbete som samlats haha. 
 
15.05.2016 kl. 17:06