Veckans blogg - book.ratata.fi

 


Namn: Julia
Ålder: 28
Bor: Helsingfors 
Gör: studerar till socionom på
Arcada, läser, klappar katt 


Hej book.ratata.fi! Du var med häromdagen i Ratatas samtal på bokmässan. På din blogg kommer det bokrecensioner på löpande band. Vad blev din inkörsport i litteraturvärlden?

Mamma och pappa läste för mig och min syster varje kväll när vi var små, så litteraturen har alltid spelat en central roll. Både jag och min syster skrev egna berättelser så gott som direkt då vi lärde oss skriva. En av min systers berättelser vann faktiskt Lilla Topeliuspriset när hon var åtta, och en av mina berättelser finns nånstans i mitt bloggarkiv, dock saknas ett par kapitel som jag ännu måste ladda upp...

Finns det någon bokgenre du har svårt för att läsa?

Oj, svår fråga. Egentligen inte, men samtidigt letar jag inte efter speciella genrer heller. Skulle kunna tänka mig att läsa allt från krigslittetatur till chick lit om boken låter intressant.


Vilken roll tycker du litteraturen spelar i vårt moderna samhälle?

Det känns som att det ofta är en fråga om tillgänglighet, vem tillåts läsa, vem har råd att köpa böcker etc. Bibliotek är därför jättebra och borde ha större status! Ogillar tanken på att man måste läsa viss sorts litteratur för att räknas som smart eller beläst också, typ "Brott och straff".

Du tilldelades en tredje plats i årets Arvid Mörne-tävling. Hur fick du idén till novellen?

Jag såg framför mig namnet på novellen (Sänka skepp) först faktiskt. Och sen kom idén till novellen utifrån det. Den räknar ner från tio skepp till ett (som i spelet med samma namn) och det ville jag också att novellen skulle ha med. Och då kom temat om våld i ett förhållande/kvinnomisshandel naturligt. Något som långsamt går under, liksom. 
 

 

28.10.2015 kl. 13:56

Veckans blogg - Ordagrant.ratata.fi

 

Namn: Louise Enckell
Ålder: 18
Bor: Helsingfors
Gör: studerar biologi vid Helsingfors universitet


Hej ordagrant.ratata.fi! Du skriver självreflekterande och observanta texter. Du är även relativt ny på Ratata - hur hittade du hit?

Hej! Jag hade själv följt med ett antal bloggar på Ratata i ett par år och tyckte om vad jag läste och såg och ville helt enkelt också prova på. Sen har bloggen också nu varit ett sätt för mig att hålla uppe skrivandet, i och med att jag prioriterade lite andra intressen i mitt val av studier. 

Har du alltid gillat att skriva?

Mitt spontana svar är ja, så länge jag kommer ihåg men antar att det började någon gång mot slutet av lågstadiet. Jag har vuxit upp omgiven av böcker så det kom ganska naturligt.


Du har nämnt att du slutat dricka kaffe . Hur kommer det sig?

Inte av någon annan orsak än att jag för en tid sedan märkte att min kropp reagerade väldigt starkt på koffeinet och jag kände att jag lika bra kan vara utan. Men i nödfall kan jag nog trotsa alla eventuella biverkningar!!


Du har skrivit ett inlägg om att du drömmer om att förbättra världen. Är det en tanke som följt dig länge?

Jo, det är det nog. Jag kan fortfarande känna mig naiv när jag säger det, men har ända sedan jag på allvar började fundera på vad jag vill bli som stor känt att jag vill göra något meningsfullt som har en direkt inverkan på min omgivning och världen. Någonstans då när jag insåg att alla barn faktiskt inte får gå i skola och har samma möjligheter som jag. Om det är något som rubbat min världsbild och mina drömmar mest när jag var barn så är det en resa till Indien då jag var tolv och för första gången såg vad absolut fattigdom är och hur oöverkomliga klyftorna mellan mig och gatubarnen i min ålder var. 

Förbättra världen kan man ju göra på tusentals olika sätt och i olika grad men för mig har det konkret tagit sig i uttryck som en dröm om att någon gång arbeta och hjälpa människor i länder där välfärd är en bristvara. 

 


 

14.10.2015 kl. 16:15

Veckans blogg - slainmejifolie.ratata.fi

 

 

Namn: Fia Doepel
Ålder: 23 år
Gör: Frilansande fotograf som för tillfället studerar gestaltande fotografi
Bor: På svenska östkusten i en liten by som heter Gamleby

 

Hej där slainmejifolie.ratata.fi! Du har definitivt Ratatas mest natursköna blogg med ett personligt bildspråk och en helt unik känsla. Skog och natur är återkommande i dina bilder - skulle du kunna bo och arbeta i en stad utan natur? Beskriv din relation till naturen.

Hej där! Men oj tack, blir så sjukt glad! Javisst, jag är vad man kan beskriva som ett barfotabarn som trivs bättre i skogen än i staden. Jag skulle nog ha extremt svårt att bo på något ställe där jag inte har naturen runt knuten, men kanske för en kort tid ändå. Inte på lång sikt dock eftersom jag hämtar nästintill all min inspiration i naturen jag har omkring mig, så jag tror att jag skulle hamna i någon form av existentiell- och kreativitets-kris om jag bodde länge i en metropol haha. 

Du bloggar även på den minst lika fina bloggen thebluekitchen.ratata.fi om mat. Hur började ditt intresse för matlagning?

Oj, var ska man börja? Mat har alltid varit en så central grej i mitt liv eftersom båda mina föräldrar är inom restaurang branschen, dessutom var min far en helt sjukt begåvad hemma kock som försåg oss med än det ena kulinariska än det andra, dock aldrig fancy pancy mat utan helt perus råvaror. Han var en magiker när det kommer till matlagning, far min. Att ha vardagar som kretsar kring mat som barn tror jag innebär att ett frö sätts i en som småningom gror och växer ju äldre man blir. Det var dock inte innan jag flyttade hemifrån som 16 åring som jag började intressera mig sakta men säkert, men mitt intresse exploderade för ungefär 4 år sedan sådär på allvar.

Du har nyss flyttat till Sverige - hur har det hittills varit att bo i vårt grannland i väst?

Ja! Jag trivs otroligt bra faktist. Bor i världens mest mysiga kollektiv i ett enormt hus från 1902 med min sambo. Naturen här är också så sjukt fin! Eftersom jag befinner mig på en plats rätt så långt söderut jämfört med hemma så är skogen full av enorma ekar och det växer vilda björnbär ännu till, helt sjukt kiva! Men visst blir jag hemsjuk ibland, saknar mina härliga vänner och familj så att det gör ont nu och då. Men jag känner mig så himla lyckligt lottad över att min man flyttade med mig hit, det gör allt mycket lättare.

Vad drömmer du om och var ser du dig själv om tio år?

Åå jag är en riktig dagdrömmare och drömmer om ett fint gammalt hus på en mindre ort med tillhörande ateljé/mörkrum och verkstad. Mitt största mål i livet är väll att jag ska kunna vara verksam som fotokonstnär sådär på allvar, typ ha en enorm utställning på något fint galleri, men visst finns det en massa annat också! Skulle inte ha något emot att ha en liten restaurang eller kafé. En kid eller två kanske med min galna man förhoppningsvis, hehe. Men i alla fall ser jag mig själv bo kvar i norden, om det är Finland eller Sverige vet jag dock inte, men antingen eller. Sen drömmer jag om världsliga grejer som död till alla vidriga stora företag, att det togs tag i den här miljöförstörelse grejen på allvar, att rika människor slutade bli rikare och att vi konsumerade mindre på alla plan och tog hand om vårt hem på ett bra sätt. Hur kan ens huvud ens ha plats med så mycket tankar och drömmar? Har planerat på att skaffa höns nu i två års tid och förhoppningsvis har vi dom där hönorna om tio år, haha!

 

 

Bild - Fia Doepel, slainmejifloie.ratata.fi

 

04.10.2015 kl. 14:25

Veckans blogg: Kaffepausen

 

 

Namn: Rolf Blauberg
Ålder: 29
Bor: i Helsingfors
Gör: lärare i modersmål och litteratur

 

Hej kaffepausen.ratata.fi! Du har skrivit många tänkvärda inlägg på din blogg om både utbildning, politik och manlighet - bland annat hur det är att vara man i en bloggvärld där majoriteten av skribenterna är kvinnor. Varför tror du om att så få män vågar träda fram i bloggvärlden?

Jag vet inte. Jag vill ju gärna tänka att det handlar just om att våga, men det kan precis lika gärna handla om att bloggen anses vara ett omanligt medium, en kvinnlig domän eller så är män bara fullkomligt ointresserade av att skriva för nöjets skull. Det kan också vara en kombination av allt det där jag nämnde just, hur som helst verkar tröskeln vara hög för killar.

Sedan tror jag – men det är bara fingertoppskänsla – att det finns trösklar och trösklar, om ni förstår vad jag menar. Att starta en blogg är kanske inte så svårt, men att gå ut med det – typ dela på facebook, gå med i grupper som finlandssvenska bloggare – tror jag kan kännas svårt för många. Här tror jag det kan handla både om en rädsla att inte passa in i en föreställd manlighetsnorm och om att bloggande män så tydligt är i minoritet i bloggvärlden. Men som sagt är det här bara spekulation. Jag kan ju egentligen bara utgå från egna erfarenheter och en rätt begränsad referensram.

(Tycker för övrigt det skulle vara kul om någon forskade i ämnet. En sådan avhandling skulle jag gärna läsa.)

Varifrån kommer ditt intresse för samhället?

Svår fråga. Jag har inte alltid varit intresserad. I huvudsak tror jag ändå det är en kombination av tre saker: grunden lades säkert under åratal som aktiv församlingsmedlem och ledare på diverse skribaläger. Saker som gyllene regeln och att alltid vända andra kinden rotades någonstans djupt i mig under den tiden (för den som är intresserad kan nämnas att det här med att öppet skriva om församlingsengagemang är något som fortfarande känns utmanande). Okej, men det var alltså grunden. En sak.

Sak nummer två: arbetet med min gradu. Jag skrev om tre sverigefinska romaner, om hur huvudpersonernas kön, härkomst och socioekonomiska klass påverkar deras förutsättningar att klara sig i livet. För mig var det här en ögonöppnare. Romanerna och min forskning öppnade slutgiltigt mina ögon för en värld jag inte längre vill blunda för. För de facto orättvist fördelade resurser, för att alla inte startar från samma linje i livet, för att det finns klyftor som är obekväma att känna till och hopplöst svåra att överbygga – speciellt om vi i vårt samhälle väljer att spara på dem som har minst resurser från början.

Sak nummer tre: att jag fått inse mina egna begränsningar och varit tvungen att möta min egen ofullkomlighet. Tidigare såg jag saker som var fel, människor jag tyckte var fel, brister som jag trodde jag aldrig kunde ha. Allt det där fanns utanför mig. Ju äldre jag blir, desto mer inser jag att allt det där som jag alltid placerat utanför mig också kan finnas i mig. Att det jag trodde jag stod ovanför är mänskligt, en del också av mig. Den insikten drabbade mig hårt. Efter det har jag alltid undvikit att döma, alltid försökt förstå.

Det är kanske just därifrån intresset för samhället i grund och botten kommer ifrån; från oviljan att döma andra och ett frenetiskt behov att förstå.

Har du någon förebild?

Jag har många. Min sambo, mina föräldrar, mina vänner, min hund (superbra på att inte stressa). Idrottare, författare, politiker, religiösa personer.

Om vi tänker på bloggare, om jag skulle nämna en som har påverkat mig skulle det säkert vara Amanda som skriver här. Hon har ett sätt att skriva om svåra saker som jag gillar. Oavsett hurdana kommentarer hon får lyckas hon alltid svara vänligt, hon verkar genuint intresserad av att förstå dem som kanske tycker olika än hon. Det beundrar jag, för det är jag inte så bra på själv alla gånger.

Vad är den bästa platsen att blogga från?

Just nu sitter jag hemma i soffan. Det är ett bra ställe. Jag gillar också caféer, kafferum, balkonger, terrasser, klippor i skärgården. Äh, jag bloggar väl var som helst där det finns några minuter lugn att samla tankarna och en nätuppkoppling.

 

Bild - kaffepausen.ratata.fi

 

23.09.2015 kl. 01:38

Veckans blogg - spicegirl.ratata.fi

 

 

Namn: Kaneli Johansson
Ålder: 21 år
Bor: Helsingfors
Gör: Studerar litteratur på Helsingfors universitet. 

 

Hej spicegirl.ratata.fi! Du har en magisk blogg fylld med vackra bilder av livets roliga stunder och vi har tidigare kallat dig Finlands Niotillfem. Vi är lite nyfikna både på ditt bloggnamn och ditt förnamn, finns det någon historia bakom dessa?

Tack!! är fortfarande stum över den komplimangen. Mitt namn Kaneli härstammar från Neil Youngs låt Cinnamon Girl som min pappa hörde på radion precis efter att jag fötts – så klyschigt och gulligt samtidigt. Spicegirl är ju en främst en direkt koppling till det i och med att Kaneli ju betyder kanel. Men samtidigt blir det också en hänvisning till den generation jag tillhör, som vuxit upp på 90-talet till tonerna av spicegirls och all den girlpower de stod för.

Du uppdaterar aktivt och verkar alltid ha något roligt på gång - hur hittar du tid och inspiration?

Jag har märkt att ju mera jag har att göra, desto mera får jag gjort. Jag blir lätt rastlös och mår dåligt om jag har för lite saker för mig, tror att det i slutändan handlar om det. Sen umgås jag mycket med likasinnade människor som också har tusen saker på gång samtidigt, så vi driver och inspirerar varandra tror jag. Annars härstammar nog den mesta inspirationen från internet och alla de personer, projekt och fenomen som återfinns där. Älskar internet <3

Du har studerat i Sverige, eller rättare sagt Lund - vad fick dig att söka dig västerut?

Jag hade sett bilder från Lund och hade en kompis som bodde där så jag hade hört lite berättelser. I mitt huvud var Lund en liten pittoresk by med ett gammalt Oxford-liknande universitetsområde, nästan alla som bodde där var studenter, veganer och feminister och prick överallt fanns små lönnkrogar som sålde billig öl och bara spelade svensk indie. Så då tänkte jag att det är klart jag måste flytta dit. Dessutom råkade jag hitta ett superintressant ämne som i princip inte undervisades någon annanstans, som pricken på i:et.

Berätta 5 saker vi inte visste om dig!

1. Jag kan de latinska namnen på alla vanligaste finska skogsbär.

2. Jag har en grej för brittiska kostym-draman, kan bli helt besatt av typ Jane Austen, Downton Abbey, Brideshead Revisited och så vidare.  Kan citera stycken ur dem utantill.

3. Jag städar när jag är bakfull. Kan bli helt manisk och plocka undan allt, diska varje litet glas, torka alla ytor och så vidare. Mina kompisar älskar att jag sover över efter att de haft fest haha. 

4. Jag klarar inte av att kolla på skräckfilm. Det går bara inte, får sån panik.

5. Jag har sinnessjukt bra lokalsinne, det räcker att jag varit på ett ställe en eller två gånger för att hitta tillbaka. När jag var i Berlin i somras använde jag till exempel inte karta nästan alls.

 

Bild - Kaneli Johansson

 

08.09.2015 kl. 13:24

Veckans blogg - Det Sanna livet

 

 


Namn: Sanna Korpi
Ålder: 19
Bor: Helsingfors
Gör: 3,5 års abiturient som blir student i höst,
samt jobbar på en snabbmatsrestaurant mellan varven.
 


Hej detsannalivet.ratata.fi! Du skriver klokt och din blogg är en frisk fläkt - vad är du för en typ egentligen? Berätta!

Man tackar! Och ja, jag är i allmänhet en positiv person som försöker att inte ta sig själv för seriöst och bara ha ett roligt liv. Det handlar om att njuta av allt och uppleva nya saker hela tiden, vilket jag tycker är det bästa som finns! Men då jag upplever och reser, så får det mig också att reflektera över olika saker, som jag sedan ofta skriver om för att få tankar ner på papper, och då blir det ofta bloggen som blir forum för det. Jag är nyfiken på allt och alla, och vill se och uppleva allt före jag dör - det är detsannalivet i ett nötskal! 


Förutom att du bloggar så vloggar du också ibland - vad fick dig att börja med det?

Jag hittade youtube för kanske 5 år sen, och hittade snabbt olika kanaler med olika intressanta människor, och började följa deras videon och liv. Jag tycker det är himla roligt att se andras kreativitet och vad de tycker och tänker, och därför blev jag taggad på att göra det själv också! Det är något jag vill göra ännu mera, och bli bättre på. Dessutom är det jätteroligt också; hela processen med att filma och editera, det är kul!


Har du några förebilder/idoler i livet?

Jag kunde egentligen nämna så många olika personer, som på ett sätt eller annat har inspirerat mig, men en kanske lite otippad person som påverkat mitt liv ganska mycket är faktiskt Ed Sheeran. Att vara 14 år gammal och alldeles vilse i livet, och sedan hitta en artist som för det första alldeles själv har jobbat sig upp till den position han är i nu genom att bara spela och spela dag in och dag ut, samt en person som genom intervjuer och citat fick mig att inse att livet inte behöver vara så jobbigt och seriöst, förändrade faktiskt mitt liv. Jag känner att mycket av min optimism kommer därifrån, och viljan till att jobba hårt för det jag själv vill!


Vad ä dina planer för i år och vad gör du om tio år?

Planen för det här året är att resa lite, och dessutom bli student! Om 10 år är planen att jag ännu också reser, men att jag också får jobba som journalist i en form eller en annan. Kanske får jag leda Eurovision, eller Allsång på Skansen? Hoppas också på att få publicera en bok före jag fyller 30 och kanske även ha en egen familj i någon form. Ska bli spännande att se vad som händer!

 


 

26.08.2015 kl. 22:30

Veckans blogg - Linn Byrkjeland

 


Namn: Linn Byrkjeland
Ålder: 23
Bor: i Vasa över sommaren och nu i höst flyttar jag ner till Helsingfors
Gör: Blev klar med bildkonst studierna på Västra Nylands Folkhögskola i våras och nu till hösten inleder jag mina måleristudier på Vapaa Taidekoulu.


Hej linnbyrkjeland.ratata.fi! Du tecknar och målar som en dröm. Din illustration prydde Ratatakalendern 2014 - hur kommer det sig att du valde Ratata för att publicera dina alster?

Tusen tack! Det kändes helt enkelt rätt. Tycker det är väldigt viktigt med olika plattformer som främjar konst/kultur i alla former.


Vilka konstnärer/ilustratörer inspirerar dig?

André Beaudin, Reima Nevalainen och Lyonel Feininger.

Vad gör du just nu och vad gör du om tre år?

Just nu sommarjobbar jag som guide vid Kuntsis museum för modern konst och Tikanojas Konsthem i Vasa. Snart blir det att njuta av semester!
Om 3 år så kommer jag förhoppningsvis ha lärt mig massor. Definitivt kommer jag att måla, vara kreativ och hålla på med olika intressanta projekt.

Du berättar inte så mycket om dig själv i bloggen - säg tre saker vi inte visste om dig!

1. Jag är vegan och älskar matlagning!
2. Spenderar också en hel del tid med att skapa ljudvärldar och musik, framför pianot eller med hjälp av datorn. 
3. Har en förkärlek för klassisk musik och färgen turkos.

 

Illustration - Linn Byrkjeland


 

08.08.2015 kl. 23:10

Veckans blogg - magnolia.ratata.fi

 

 

Namn: Amanda Helling
Ålder: 23
Bor: I Vasa
Gör: Frilansar som fotograf, grafisk planerare och illustratör och skall denna höst arbeta under 
ett lärlingsstipendie hos en grafikkonstnär.

 

Hej där magnolia.ratata.fi! Du har flera fina bilder på din blogg och jobbar som fotograf ibland - vilken del av fotografin intresserar dig mest?

I grund och botten är det estetiken som intresserar mig. Ett vackert ljus, en harmonisk komposition och texturen hos motivet. Just nu är jag dessutom intresserad av den terapeutiska effekten som både den fotografiska handlingen och själva fotografiet kan ha. Jag är även nyfiken på hur jag kunde föra fram feministiska budskap genom fotografin utan att det blir för uppenbart. Kunde en multiexponering med celluliter och kroppshår i kombination med något annat vora en idé?

Du skriver också viktiga inlägg om sådant som inte diskuteras så mycket i vår kultur, nämligen Ibs. Hur känner du inför att skriva om det?

Det har varit en lång process för mig att processera och acceptera min Ibs. Efter några år av isolering märkte jag att det hjälpte när jag fick lätta på hjärtat och tala av mig. Det känns också viktigt för mig att sprida information till dem som kanske inte vet om att de har Ibs eller för de som har och behöver hjälp. Andras upplevelser kan vara guld värda för att lätta den egna - genom dem får åtminstone jag tröst, vetskap om att jag inte är ensam och att det finns olika sätt att lindra smärtan och ångesten.

Var ser du dig själv om tio år?

Jag ser mig i ett liv fylld med hoppfullhet, iver och glädje. Jag har fortsättningsvis en trygg vardag med smärre problem. Ost, konst och kärlek!

 

bild - magnolia.ratata.fi

 

27.07.2015 kl. 16:27

Veckans blogg - finalina.ratata.fi

 

Namn: Lina Frisk
Ålder: 22
Bor: Åbo (Sibbo under sommaren)
Gör: Studerar nationalekonomi och jobbar som journalist på Östnyland under sommaren

 

Hej där finalina.ratata.fi! Du har en väldigt snygg klädstil - hurudan relation har du till kläder?

Men tack! Jag har alltid haft ett stort intresse för kläder och ser kläder som en form av vardagskreativitet. Min klädstil varierar väldigt mycket beroende på inspiration och humör, därav har jag väldigt mycket kläder. Ibland skäms jag över mängden plagg som fyller min garderob. Men till mitt försvar så är majoriteten av mina kläder secondhand. Främst mina föräldrars gamla kläder faktiskt. Jag är inte rädd för att byta stil och prova på nya kombinationer. Jag går efter känsla, utan regler. Min stil kunde kanske beskrivas som Voldemort-hobo-niotillfem-grunge-tumblrgirl-indie-gangsta-chic. Typ.

Du spenderade nyligen en utbytesperiod i Groningen, Nederländerna - visst känns det som att Nederländerna är det nya Frankrike? Vad tror du gör landet så speciellt just nu?

Ja, absolut! Nederländerna är så mycket mer än bara liberal drogpolitik och väderkvarnar. Det är en unik känsla i landet som är svår att beskriva. Det är lätt att trivas, och lätt att känna sig hemma där. Hela landet känns genuint och ärligt. Jag tror att de flesta är trötta på alla överhypade länder och städer om är mer illusioner och förväntningar.

Du har nämnt studier och stress i din blogg ett par gånger - kan du berätta mera om detta?

Jag har alltid tyvärr lidit av extrem prestationsångest. Som många andra har jag varit den högpresterande duktiga flickan som klarar hur mycket som helst. Men flera år av stress ledde till att jag under vårvintern var så utbränd så jag knappt kom upp ur sängen. Efter några månader av vila och ett nytt synsätt på livet så har jag äntligen börjat återhämta mig. Men om det finns något som jag skulle vilja eliminera från den här världen är det unga kvinnors prestationsångest. Det tär på så många.

Vilka element vill du att ska finnas i din vardag i framtiden?

Kärlek, jämställdhet, vänskap, ett coolt jobb, kreativitet, trygghet och ingen känsla av otillräcklighet. Var eller hur exakt det händer har inte så stor betydelse.

 

 

10.07.2015 kl. 13:15

Veckans blogg - bestfaceforward.ratata.fi

 

 

Namn: Jenna Wilhelmsson
Ålder: 31
Gör: Studerar till klasslärare och ämneslärare

samt jobbar på KICKS som skönhetskonsult
Bor: i Vasa
 


Tjena bestfaceforward.ratata.fi, du har en proffsig sminkblogg var du även skrivit viktiga och modiga inlägg om ortorexi och vikt! Var det någonting som tog emot när du valde att berätta om ätstörningarna eller kändes det självklart att skriva om det?

Jag har aldrig pratat öppet om mina ätstörningar tidigare, det är något som väldigt få i min närhet känt till av den enkla anledningen att det tagit mig väldigt lång tid att bearbeta det inombords. Jag har helt enkelt inte velat tala om det förrän nu. Det finns enormt mycket skam kopplat till en ätstörning och jag upplever att många människor ibland inte förstår problematiken kring att ha en ätstörning och hur mentalt påfrestande det är - många tror att allt handlar om det fysiska utseendet och om mat, men det är bara en liten del. Genom att prata öppet om det vill jag skapa medvetenhet kring ortorexi och kanske hjälpa någon som är i samma situation som jag var i.

Hur och när blev du intresserad av smink och skönhet?

Grundintresset för smink och hudvård har nog alltid funnits där, men det har bara vuxit sig starkare i takt med att jag jobbat inom kosmetikbranschen under snart 7 års tid. Jag tycker det är fascinerande hur man kan förändra sitt utseende bara med hjälp av smink – och sedan lika snabbt tvätta bort det igen. Jag gillar att vara lite av en kameleont och experiementera med mitt utseende. Smink handlar mycket om illusioner och det tycker jag om. Halloween-sminkningar är mina absoluta favoriter att göra – jag ÄLSKAR att få mig själv att se riktigt obehaglig och läskig ut!

Vilka för- och nackdelar finns det med att ha ett brinnande intresse för smink och skönhet enligt dig?

En klar nackdel är att man ganska ofta ses som ytlig, det är väldigt lätt att tro att någon som intresserar sig för hudvård och kosmetik endast lägger vikt och fokus på utseende. Sanningen är att jag är väldigt likgiltig inför andras åsikter om hur jag ser ut. Jag sminkar mig enbart för min egen skull, för att jag tycker att det är roligt och jag tar hand om min hud för att jag vill att den ska se pigg och fräsch ut. Fördelen med mitt intresse är att jag i mitt jobb får chansen att hjälpa människor att ta hand om sig själva – oavsett om det handlar om att hitta rätt sorts solkräm inför semesterresan så att de slipper bränna sig, att hitta rätt nyans på en foundation eller visa dem hur de kan applicera ögonskugga som passar deras ögonform. Jag upplever mycket tacksamhet och uppskattning av mina kunder när jag delar med mig av min kunskap och då gör det mig ingenting om det finns folk som tycker att jag är ytlig. För mig handlar det i slutänden om välmående och inte om yta.

Vad är de största sminktrenderna just nu?

Fortsättningsvis är det mycket fokus på ögonbryn, de ska gärna vara tjocka och markerade och nästan se lite onaturligt perfekta ut. Kraftig eyeliner med en ordentlig vinge är också en stor trend och vågar man lite extra får den gärna gå i riktigt knalligt blått, rött eller turkost. I övrigt är sommarens makeup trend väldigt minimalistisk makeup med lätta, jordnära, bruna ögonskuggor och nude/beiga läppar.

 

 

29.06.2015 kl. 13:54

Intervjuer

 

Här dyker alla intervjuer från Ratatas framsida upp.
 

 

Profiler:

 

 Henrika Bonn

 Karin Lindroos

 Johanna Bruun & Ida Enegren

 Amanda Grönroos

 Nayab Noor Ikram

 Ila Nordman

 Linnea Portin

 Déa Solin

 Jennifer Sandström

 Leena Sahlström

 Fia Doepel

  Erik Palm

  Vanessa Forstén

  Michaela von Kügelgen

  Emma Kanckos

 Emilia Nyberg

  Madelen Holmström

 Sandra Beijer

 Flora Wiström

 Elin Skoglund

 Matilda Wahl

 Olivia Hageus

 Moa Ericson

 Janne & Joni Keko (NAJSlifestyle)

 Kadi Lindman

 Daniela Skoglund

 Malin Öhman

 Jonna Jinton

 Jarina Leskinen

 Siri Fagerudd

 Ellen Strömberg

 Julia Degerth

 Liisa Mendelin

 Elin Willows

 Caroline Eriksson

 TildaSofia

 Michaela Finne

 Celine Granlund

Veckans blogg-intervjuer:

 

 Nanó - nano.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Alexandra - hedenandis.ratata.fi

 Astrid - astrid.ratata.fi

 Niklas - niklasgerkman.ratata.fi

 Sofia - filosofias.ratata.fi

 Amy - amy.ratata.fi

 Elin - elins.ratata.fi

 Jenny - andas.ratata.fi

 Adrienne - pepperminttoad.ratata.fi

 Rebecca & Sofia - fangslandevishet.ratata.fi

 Fia & Jarkko - thebluekitchen.ratata.fi

 Amanda - amandaiunderlandet.ratata.fi

 Jasmine - mittgronasamhalle.ratata.fi

 Louise - laserlouise.ratata.fi

 Melinda & Malin - estradpoesi.ratata.fi

 Kajsa - stormen.ratata.fi

 Julia - groniabo.ratata.fi

 Mikael - mikaelr.ratata.fi

 Bloggkoll - bloggkoll.ratata.fi

 Malin - malin.ratata.fi

 Sandra - grimbiard.ratata.fi

 Sara - pulsfrekvens.ratata.fi

 Ida - kudibyspoteter.ratata.fi

 Satu - satumainen.ratata.fi

 Elias - bringthenoise.ratata.fi

 Sonneblom - sonneblom.ratata.fi

 Fanny - argusti.ratata.fi

 Hanna Sofia - systrami.ratata.fi 

 Frida - bergochdalvana.ratata.fi

 Emilia - emiliakan.ratata.fi

 Koltrast - koltrast.ratata.fi

 Hanna - hani.ratata.fi

 Miilo - miilo.ratata.fi

 Anne - annehietanen.ratata.fi

 Julia - book.ratata.fi

 Louise - ordagrant.ratata.fi

 Fia - slainmejifolie.ratata.fi

 Rolf - kaffepausen.ratata.fi

 Kaneli - spicegirl.ratata.fi

 Sanna - detsannalivet.ratata.fi

 Linn - linnbyrkjeland.ratata.fi

 Amanda - magnolia.ratata.fi

 Lina - finalina.ratata.fi

 Jenna - bestfaceforward.ratata.fi

 Matilda - risgryn.ratata.fi

 Johanna - curroergosum.ratata.fi

 Saara - birdy.ratata.fi

 Caroline - lescouleursdesnuages.ratata.fi

 Inga-Stina - ingastina.ratata.fi

 Jenna - jenna.ratata.fi

 Emily - emily.ratata.fi
 

 

Ny blogg - Elias

 

 

Hej eliasjforsman.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Den frågan är en gammal favorit! Väntar oftast på ett svar till den från mig själv klockan två på natten framför badrumsspegeln. Trots att existensiella kriser kan slå till vid de flesta tidpunkterna har jag nog något hum om vem jag är (frågan framför spegeln kanske mest handlar om vad jag riktigt håller på med). Jag älskar att gå omkring i svarta jeans, svarta kragskjortor, svarta turtlenecks och svarta rockar. Ibland måste jag variera, så att jag kan tvätta allt svart. Mjölk, musik, filmer och udda, hipstriga eller annors bara speciella människor tycker jag också om! Tycker om att sitta på mörka, mysbelysta pubbar och ta ännu mörkare bilder på mina vänner. Jag är ärlig om de saker jag talar om. För vad är det för idé att tala om saker man inte vill vara ärlig om? Allt kan på gott och ont vara ett potentiellt skämt för mig. Anser även mig själv vara feminist. Det är väl relativt upplysande?

 

Vad kommer du att blogga om?

Det beror lite på vilken sinnesstämning jag befinner mig i. Jag har en viss förkärlek för nonsens och för inlägg som i princip bara finns till för att vara roliga, men så tycker jag också om att kommentera på något som kanske har väckt relativt mycket uppmärksamhet. Min stil kan jag inte ändra på fast jag ville det. Mina vänner har informerat mig om att jag skriver som jag talar. Det kanske inte är en akademisk vinst, men it is what is. Vill skriva mer konstruktiva inlägg om saker som försiggår i vårt samhälle. Problemet är ju det att det är lite lättare att skriva raljerande om någon annans synpunkter på hur saker borde vara. Hehe. Kommer också blogga mer om filmer.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Jag har lite försökt jobba på att bli mer personlig, dela med mig om mitt liv och vad jag håller på med. Jag är oftast inte den som faller i bitar och delar med mig om alla mina problem, utan lyssnar, ger något dåligt råd eller inflikar med ett opassligt skämt och får en irriterad blick före den berättande parten fortsätter. Men jag hade planerat skriva om veckan som gått. Den var lite annorlunda och dröp dessutom av sådan dekadens att huhhuh. Plus så fick jag också nyss om lite intriger, men dem kan jag ju inte avslöja ännu. Så förvänta er det, hör ni.

 

24.01.2017 kl. 11:41

Ny bloggare - Anomalina

 

 

Hej anomali.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Hejsan! Jag heter Lina Hassel, är soon-to-be 21 år och studerar till modersmålslärare i Åbo. Jag är den prototypiska ratata-bloggaren som pluggar litteraturvetenskap, har en pinsamt stor förkärlek till Instagram och åskådar världen genom mina feministiska glasögon (bildligt och bokstavligt talat).

Vad kommer du blogga om?

Jag tror mej ha ett övergripande tema i bloggen men ärligt talat så är de flesta inlägg väldigt spontana, de kan handla om allt från bajs till böcker och allt där emellan. Men utgångspunkten är oftast en arg, grubblande eller finurlig feminists betraktelser. Jag kan sällan hålla mej borta från debatter som puttrar i bloggosfären och jag har allt som oftast ett behov av att få spy ut mina tankar över tangentbordet. 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

I bakhuvudet ligger några idéer om kropp, hår och kalsonger. So stay tuned!

 

15.01.2017 kl. 23:51

Ny på Ratata - Världens bästa Karlsson

 

 

Hej karlsson.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag är en cynisk 25-årig Pargasbo som för tillfället bor i Helsingfors tillsammans med min flickvän och jobbar veckoslut på Radio X3M. Blev förra veckoslutet i sändning utmanad att starta en blogg, och här är jag nu. Har varit en rolig upplevelse hittills. Annars är jag samhällsintresserad, feminist och håller på med ståuppkomik samt skriver manus. 

 

Vad kommer du blogga om?

En svår fråga eftersom hela bloggvärlden är så obekant för mig. Men jag tror det blir en hel del samhälle, förhoppningsvis ibland med en rolig vinkling. Jag hoppas mina blogginlägg får läsaren att tänka. Det blir nog ingen dagboksliknande personlig blogg, har ett alltför tråkigt liv för det.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid. 

På min lista av saker jag vill skriva om har jag bland annat om att det är okej att vara en pessimist, varför det finns så få kvinnliga ståuppkomiker och om mitt djupa hat för Eurovisionen. "

 

27.11.2016 kl. 18:55

Ny på Ratata - Filosofias.ratata.fi

 

 

Hej filosofias.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Tjena! Jaa-a, jag är en semi-vuxen 27 årig studerande, halv-norsk med rötterna i Ekenäs och numera bosatt i Åbo. Är otroligt rastlös, socialt beroende och humoristiskt lagd - beskrivs även som glad, allt för snäll, känslig och världsvan. Intresserad av fotografering, gastronomi, musik, social media av alla de slag, resor och har nyligen upptäckt skrivandet! Nice!

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om mitt liv, mina funderingar och allt det innebär - ärligt, klumpigt och utan filter.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Har ingen aning om vad nästa inlägg kommer att handla om just nu, men har en massa funderingar på g. Allt från småstadsintriger till tränings ohälsa. Stay tuned! :D

 

 

 

 

08.11.2016 kl. 13:28

Ny på Ratata - Nicolina

 

Hej nicolinaa.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Nicolina och är 19 år, fyller snart 20. Jag kommer från en liten by i Österbotten, men just nu bor jag i Vasa och studerar första året till socionom. Jag har en svaghet för fina kvällshimlar och havet, och tycker om att gå på kaffedejter med mina vänner. När jag inte är i skolan eller dricker kaffe hittar man mig i soffan med en bra bok i handen.

Vad kommer du att blogga om?

Jag har inte något speciellt tema på min blogg, utan jag kan blogga om lite vad som helst. Ofta skriver jag om mig och mitt liv, och då brukar det bli ganska ärliga texter. Däremellan kan det bli en hel del bilder också, för jag tycker om att fotografera. En blogg om min vardag helt enkelt.
 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det var en svår fråga! Men kanske ett inlägg om min depression och ångest, eftersom jag vill att det ska bli vanligare och lättare för folk att prata om psykisk ohälsa. Och för att det för tillfället är en så stor del av mig, som jag inte vill gömma undan.

 

14.10.2016 kl. 23:12

Ny på Ratata - Mikaels ögonblick

 

 

Hej femhundra.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Mitt namn är Mikael. Jag kan ingenting helt och hållet men vet lite om allt. Alla konstformer intresserar mig och jag är en amatörutövare inom allt. Rätt så nyligen flyttade jag tillbaka till min hemort, Jakobstad, för att studera grafisk design. 

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag vet ingenting om bloggar och hoppas att detta inte urartar i katastrof, men tanken är att min blogg ska innehålla bilder, film och musik som jag skapar på min fritid för vem som helst att ta del av. Kanske en och annan dikt på dialekt.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Tanken är att vi skall skapa ett nytt kollektivkonstverk inom en snar framtid, denna gång med utförligare dokumentering av processen. Förmodligen med tillhörande vernissagevideo.

 

04.10.2016 kl. 12:22

Ny på Ratata - Sastronauten.ratata.fi

bild - Sastronauten.ratata.fi

 

Vem är du egentligen?

Jag heter Sandra, jag är 21 år gammal och jag studerar grafisk design. Just denna höst lever jag loppan i Stockholm, men i november flyttar jag tillbaka till Jeppis. Det finns några saker jag tycker extra mycket om att göra: sy, gå på loppis, måla med vattenfärger och spela pokémon go. Jag har en hund också, hon heter Liv och hon är en chihuahua, hundar är det bästa jag vet.

Vad kommer du att blogga om?

Mest kommer jag väl blogga om min vardag, om ytliga ting så som kläder och inredning. Kanske kommer jag visa upp nånting jag målat eller skapat på andra vis. När jag kommer tillbaka hem ska jag fortsätta sy igen, och då kommer jag blogga mycket om just sömnad.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid.

Det kommer nog bli en hel del inlägg om Stockholmsäventyr jag varit med om. Kanske att jag snart lägger ut ett boktips eller kanske till och med en vlogg!

 

03.09.2016 kl. 16:13

Ny på Ratata - Milia.ratata.fi

 

Hej milia.ratata.fi! Vem är du egentligen?

Jag heter Milia och jag är konsthistoriker. För tillfället bor jag i Köpenhamn och arbetar med kulturexport, men jobbar också på min master i konstvetenskap. Jag är en rätt spontan individ som tycker om att resa och uppleva nya platser och saker, men också att grubbla över filosofiska, djupa existentialistiska och samhällspolitiska frågor, gå på loppis och äta sallad.

 

Vad kommer du att blogga om?

Jag kommer att blogga om konst och lite om min vardag som konsthistoriker. Mycket kommer att vara sådant som jag på ett eller annat sätt stöter på i mitt dagliga liv. Det blir allt från intressanta utställningar och fenomen till aktuella teman, böcker, tips, personliga erfarenheter och filosofiska funderingar.

 

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en snar framtid:

Om en dryg vecka åker jag till Berlin för att se den nionde Berlinbiennalen, så som man säger på engelska, stay tuned!

 

24.08.2016 kl. 17:32

Ny blogg - Hållbarhetsbloggen

 

 

Hej hallbart.ratata.fi! Vem är du egentligen?
Jag är en som tänker ganska mycket på många olika saker och gärna testar sådant som verkar vettigt. Har länge betraktat mig som en miljömedveten person men efter att jag började läsa om zero waste var det verkligen som att se på världen med nya ögon. Jag insåg att det finns en helt ny nivå av miljömedvetenhet att sträva efter och att det inte behöver vara svårt! När jag läst på ett tag tyckte jag att jag också hade något att säga om ämnet, därav bloggen. Jag försöker dokumentera mina egna vardagsreformer och hoppas på att samtidigt kunna inspirera andra.

Vad kommer du att blogga om?
Hållbara grejer! Sådant som var och en kan göra, som inte behöver vara svårt eller komplicerat och som är skonsamt för både människor och miljö. Jag kommer att blogga om hur jag strävar efter mindre plast och mera zero waste och dela med mig av min bästa tips för hur det ska lyckas. Dessutom har jag på känn att det också blir ganska mycket blogginnehåll som handlar om veganmat. Jag lagar gärna mat och gillar att nörda ner mig i kokböcker och fina matbloggar.

Ett typiskt inlägg vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Förmodligen ett inlägg om hur en på något enkelt sätt kan minska på sitt skräp i vardagen genom pyttesmå förändringar och utan stor ansträngning. Och så alldeles säkert ett inlägg om lättlagad och god veganmat!

 

01.06.2016 kl. 12:58

Hej där, nya bloggare!

 

 

Hej fangslandevishet.ratata.fi! Vem är ni egentligen?
Vi skulle kunna beskrivas som två spralliga personer med humor som lutar mot det lite sarkastiska hållet. Båda två studerar statskunskap i Vasa och älskar spontana utgångar och att resa. 
 

Vad kommer ni att blogga om?
Vi kommer att blogga om guldkornen i vår vardag, funderingar kring olika samhällsfrågor och i ett senare skede kommer bloggen också att handla en hel del om våra utbyten utomlands. Eftersom vi är två personer som delar på ett bloggutrymme så kommer ämnena på inläggen att hoppa från högt till lågt, från regeringens nedskärningar i den offentliga sektorn till sorgen över en spräckt telefonskärm.
 

Ett typiskt inlägg som vi kan förvänta oss på bloggen inom en vecka:
Hmm.. Det var en svår fråga! Men ni kan antagligen förvänta er en sammanfattning av veckan som gått tillsammans med en hel del bilder som kompletterar. Förhoppningsvis kommer även en spaning eller ett tips med gällande feminism/politik. Sist och slutligen kommer troligen någon av oss att beklaga sig över högen av skolarbete som samlats haha. 
 
15.05.2016 kl. 17:06